Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A megbolygatott területek gyomnövénye

Szöveg: Szűcs László |  2010. augusztus 4. 13:45

Bár a nyár eleji, tartósan csapadékos időjárás miatt jó néhány hetet késik a parlagfű virágzása, a „szezon” idén sem marad el. Az emberek millióinak életét megkeserítő gyomnövény pollenjei akár napokon belül megjelenhetnek a levegőben. Az allergén kétszikű irtására mindenhol, így természetesen a Honvédelmi Minisztériumnál is komoly figyelmet fordítanak az illetékesek.

Sajnálatos tény, hogy ma Magyarországon minden harmadik ember allergiás, azaz közel hárommillióan szenvednek a betegségben. Bár létezik étel- és fémallergia is, a betegek többségének tüneteit a növények pollenjei okozzák. Ezek közül is a legveszélyesebb a parlagfű, amely hazánkban a legnagyobb területen megtalálható, allergén gyomnövény.

Az újvilágból Európába

A parlagfű (latin nevén: Ambrosia elatior) Európában nem őshonos növény. Õshazájából, Észak-Amerikából a kereskedelmi hajókon került be az óvilágba, a 19. század végén. Svájcban 1878-ban, Tirolban 1883-ban, Németország Brandenburg tartományában 1863-ban, Hamburgban pedig 1892-ben találtak először parlagfüvet. A mai Magyarország területén 1920-as évek elején jelent meg, mégpedig a dél-somogyi területeken.

A rendkívüli módon alkalmazkodó növény könnyen hozzászokott az európai éghajlathoz, ami egyébként nem sokban különbözik az észak-amerikai klímától. Így nem lehet csodálkozni azon sem, hogy a parlagfű a 20. század második felére annyira elterjedt az öreg kontinensen, hogy a legveszélyesebb gyomnövénynek kijáró kétes címet is megszerezte magának. E „sikerhez" természetesen az is hozzájárult, hogy a parlagfű rendkívül allergén és ráadásul hosszú időn át, több hónapon keresztül szórja virágporát a levegőbe. Hogy egészen pontosak legyünk: pollenjének szezonja július végén-augusztus elején kezdődik, s általában a késő őszi fagyok beálltáig tart.

A parlagfű a leggyakrabban a megbolygatott talajú, elhanyagolt parlagterületek, például a nagyberuházások, ipartelepek, vasútállomások utak, lakótelepek, kertek gyomnövénye – magyar neve is innen ered. A magról kelő, kétszikű növényt azért is rendkívül nehéz kiirtani, mivel a csírák a földben akár 30-40 éven keresztül is életképesek maradnak, s csak akkor kezdenek el növekedni, ha a talajviszonyok számukra kedvezően alakulnak.

Pollenallergia – civilizációs népbetegség

Ma már egyre több szakértő ért egyet abban, hogy a pollenallergia civilizációs népbetegség, mert a felgyorsult, „városi" világban az emberek immunrendszere a szükségesnél erősebben reagál a testbe került idegen anyagokra. Vagyis az allergia nem más, mint az emberi szervezet „tévedése", hiszen az immunrendszer a környezet ártalmatlan anyagaira úgy reagál, mintha azok veszélyesek lennének, és ellenanyagok termelését indítja be ellenük.

 

A pollenallergia, vagy más néven a szénanáthának nevezett tünetegyüttes abból adódik, hogy a különféle növények pollenjei megtapadnak a nyálkahártyákon (orrban, szemben, torokban), s az emiatt beinduló ellenanyag termelés okozza a tüsszögést, orrfolyást, orrdugulást, orr-, és szemviszketést, torok-, és szájkaparást, valamint a vörös és könnyező szemeket.

A pollenallergiások számára nyilván jól ismert tünetek ellen többféleképpen lehet védekezni. A leghatásosabb, ha az ember elkerüli az allergén növényekkel fertőzött területeket, illetve, ha rendszeresen irtja a szénanáthát okozó gyomnövényeket. Természetesen vannak olyan növények – például a mogyoró, az éger, a nyír, a tölgy, a juhar, vagy éppen a pázsitfűfélék és a gabonafélék –, amelyek ugyancsak allergének, ám irtásuk nem megoldható. Ezek ellen általában csak gyógyszerek rendszeres szedésével védekezhet az allergiás beteg.

Szinte az egész ország fertőzött

A legfrissebb felmérések szerint Magyarország Európa, egyik parlagfűvel legjobban országa. 2009-ben például több mint 700 ezer hektárnyi, erősen fertőzött területet derítettek fel hazánkban. A Kiskunság területén, Somogyban és az észak-keleti országrészben különösen magas a parlagfű-koncentráció. A mezőgazdasági termelés során parlagon hagyott területeken, a megbolygatott legelőkön és réteken burjánzik a parlagfű és sajnos sok helyen már csak vegyszerrel lehet irtani a gyomnövényt.

Úgynevezett közepes fertőzött területre szinte az ország valamennyi részén bukkanhatunk. Ez alól talán csak a Dunántúli-, és az Északi Középhegység területei kivételek, mivel a gyomnövény a tengerszint felett 400 méteres magasságban már egyáltalán nem, vagy csak nehezen él meg. (Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Franciaországban találtak már parlagfüvet 1000 méteres tengerszint feletti magasságban is.)

Orvosok egybehangzó véleménye szerint az elmúlt években közel a duplájára emelkedett a pollenallergiában szenvedők száma Magyarországon. Éppen ezért nem véletlen, hogy a gyomnövény elleni védekezés ma szinte az egész társadalmat megmozgatja. Az adózók például jövedelemadójuk egy százalékát is felajánlhatják a parlagfű-mentesítés feladatok támogatására.

A hazai parlagfű-mentesítési program végrehajtásának koordinálását egyébként 2004. februárjától egy tárcaközi bizottság látja el, amely „A parlagfűmentes Magyarországért" Tárcaközi Bizottság névre hallgat. Megalakulásával Magyarországon először emelkedett kormányzati szintre a parlagfű elleni küzdelem irányítása és koordinálása. A bizottság munkájához 2005-ben a Honvédelmi Minisztérium is csatlakozott.

Környezet és egészség

A honvédelmi tárca környezeti és humán-egészségügyi kérdésként foglalkozik a parlagfű-mentesítéssel. Jelenleg a Nemzeti Környezetvédelmi Program harmadik ütemében, a Környezet és Egészség nevet viselő HM-alprogram keretében foglalkoznak a honvédség szakemberei a parlagfű-mentesítéssel, valamint az erősen allergén gyomnövény irtásával. Ez az ütem 2009-ben kezdődött és 2014-ig tart – tudta meg a honvedelem.hu Balogh Rita tanácsostól.

A HM Infrastrukturális Ügynökség Környezetvédelmi Osztályának vezetője elmondta azt is, hogy az előző évekhez hasonlóan a Környezetvédelmi Osztály munkatársai összesítik az alakulatok környezetvédelmi tisztjeitől, valamint környezetvédelmi megbízottjaitól érkezett jelentéseket, amelyek a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő területek parlagfű-borítottságát vizsgálják. Természetesen nemcsak a jelenleg is használt, hanem a ma már használaton kívüli katonai területeket is rendszeresen ellenőrzik a szakemberek.

2009-ben összesen hárommillió négyzetméteres honvédségi területen kellett elvégezni a parlagfű irtást, erre a tárca 44 millió forintot költött. Idén eddig 900 ezer négyzetméteres területen kaszáltatták le a gyomnövényt, amely 13 millió forintba került.

Az osztályvezető azonban úgy véli, hogy a parlagfű-szezon végéig el fogják érni a tavalyi területnagyságot. Azonban szerencsére az is valószínűsíthető, hogy a rendszeres irtással az elkövetkező években már jelentősen csökkenni fog a parlagfű mennyisége a Magyar Honvédség kezelésében lévő területeken.

Balogh Ritától megtudtuk azt is, hogy a honvédségi területek nem szennyezettebbek az országos átlagnál. Sőt akadnak olyan részek is a gyakorlótereken, amelyeket évek óta nem használnak, így ott szinte nincs is jelen a parlagfű, amely kifejezetten a megbolygatott területekre jellemző gyomnövény. Emellett a tárca megtesz mindent annak érdekében, hogy már akkor megrendelje a kaszálást az érintett területeken, amikor a gyomnövény még kicsi.

– Nagyon jó a kapcsolatunk a civil hatóságokkal, valamint a Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottsággal, illetve a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesülettel is. Emellett igyekszünk együttműködni az érintett területek közelében található települések önkormányzataival is – mondta Balogh Rita, hozzátéve: a tárca az elmúlt években nem kapott bírságot a gyomnövény miatt Sőt, az alakulatok környezetvédelmi tisztjei, valamint a Környezetvédelmi Osztály szakemberei mindaddig figyelemmel kísérik a minisztérium vagyonkezelésében lévő területeken a parlagfű növekedését, amíg az első őszi fagyok beálltával meg nem szűnik a növény pollenkibocsátása.

 

Fotó: Archív