Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy tonnányi robbanóeszköz, három hónap alatt

Szöveg: Pálfi Flóra hadnagy - Gajdos Milán főhadnagy | Fotó: a szerzők felvételei, Pozderka Attila zászlós, Gyarmati Róbert törzsőrmester, Molnár Attila őrmester |  2023. május 11. 14:30

Hatszáz bejelentés, százötvenegy soron kívüli intézkedés: az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tűzszerészei idén országszerte közel négy tonnányi, jellemzően második világháborús robbanóeszközt ártalmatlanítottak. A legtöbb bejelentés Fejér megyéből érkezett.

tuzserz3

A kiemelt esetek közé tartozott többek között a Debrecenben és Komáromban talált, élesített gyújtószerkezetet tartalmazó, 100 kilogrammos szovjet romboló-, illetve légibomba, vagy éppen a Dunaújvárosban előkerült; magyar 40 milliméteres légvédelmi gépágyú repesz lőszere. Különösen veszélyes eset volt az is, amikor kutyasétáltatás közben második világháborús eredetű, szovjet gyártmányú, 82 milliméteres repesz aknavetőgránátra bukkantak a budapesti Városligetben. Az állampolgárok védelme érdekében a tűzszerészek minden esetben szakszerűen intézkedtek.

tuzszer5

A mentesítések mellett az alakulat kiemelt idei hírei közé tartozott a V-4 EU Harccsoport Tűzszerész szakaszának, valamint a törzs kijelölt állományának kiképzése az újdörögdi kiképzőbázis „romvárosában”, vagy éppen tábori kihelyezési hét keretében a búvárdereglyéről történő merülés. Emellett az ezred márciusban megkezdte átfegyverzését CZ Scorpion EVO 3 típusú géppisztolyokra; a hadihajósok pedig aknamentesítő hadihajóval és tűzszerész járőrhajóval derítették fel a Mosoni-Dunát.