Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyven éve szolgálatban

Szöveg: Szurmay Zoltán |  2009. február 11. 8:47

Negyven évvel ezelőtt, 1969. február 12-én leszállt Kecskeméten a 827-es oldalszámú Mi-8 típusú helikopter. Ezzel elkezdődött egy páratlan szolgálat a magyar katonai repülés történetében. Erre a repülésre és évfordulóra emlékeztek január 9-én az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

A bázis intézményi művelődési otthonában megtartott állománygyűlés részvevői előadást hallgattak meg, a típus rendszerbeállításáról, alkalmazásáról, sokoldalúságáról, jövőjéről.
Az előadáson elhangzott többek között, hogy a gép készenlétben állt és áll minden nap.

A Mi-8-as négy évtizede szolgálja a haza érdekeit. Oltott tüzet a Hortobágyon, rakétáival támogatta a földi csapatok harcát a hadgyakorlatokon. Õrizte a határt hosszú éveken keresztül. Szolgálta a nemzetgazdaság érdekeit, légi kutató-mentőként segített a bajba jutottakon. Életeket, vagyont mentett az árvizeknél, vagy a téli katasztrófa helyzetek idején. Szállított embert és felszerelést. Biztosította az ejtőernyős ugrásokat a kiképzések és a versenyek során. Részt vett díszszemléken és repülőbemutatókon, szállított egyházfőket, állami vezetőket, média sztárokat. Légi daruként helyére emelt harangot, keresztet, csillagvizsgáló kupolát, páncélszekrényt, klíma berendezést, antennát.

Lamos Imre dandártábornok, az MH 86 Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, az állománygyűlés végén saját tapasztalataival is kiegészítette a látottakat, hallottakat.
Az elmúlt negyven év alatt Szentkirályszabadján és Szolnokon a Mi-8-as helikopter hat típusváltozatából összesen hatvanöt darab szolgált.

A napjainkban üzemelő példányok az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison települnek, és még éveken keresztül számíthatunk a Magyar Légierő „igáslovaira".