Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyven éve tűnt el, de megtalálták

2007. december 18. 9:46

A Department of Defense POW/Missing Personnel Office, vagyis az amerikai védelmi minisztérium hadifogoly és eltűnt személyek hivatala december 1-én adta hírül, hogy sikerült azonosítani az amerikai hadsereg egyik, negyven évvel ezelőtt, Vietnámban eltűnt katonáját.

Maurice H. Moore törzsőrmester a Maryland állambeli Baltimore-ból származott. 1968-ban, a vietnami háborúban katonai szolgálatot teljesített. Május 12-én, Nang tartományban, a Quang Nam-Da közelében lévő Kham Duc nevű különleges alakulatok táborában és annak egyik körülkerített megfigyelő állásban őrködött, amikor az észak-vietnami erők váratlanul megtámadták őket.

A kialakult harcban összesen 17 amerikai katona tűnt el, köztük volt Moore is. A tábor túlélőit időközben evakuálták, de Moore-t és társait akkor nem találták meg. Az eredeti helyszínen először 1970-ben végeztek kutatásokat, illetve feltárást. Ekkor mindössze csak öt ember földi maradványait sikerült megtalálni. Majd 1973 után, további hat fő került elő, akik az északiak hadifogságából kiszabadulva az Operation Homecoming (Hazatérés Művelet) során hazatértek.

A továbbiakban néhány amerikai szemtanút is próbáltak felkutatni, akik Moore megfigyelő állásának közelében teljesítettek szolgálatot. A helyszínen – az 1998-as feltárás során – két egykori túlélő katona is segítette a JPAC kutatását, ám ekkor emberi maradványokra még nem bukkantak.

Később a terepen kibővítették a keresést, amely végül meghozta a kívánt eredményt. A rendelkezésre álló dokumentumok és a vizsgálatok alapján, 2006-ban először Frederick J. Ransbottom őrnagyot és William E. Skivington Jr. törzsőrmestert sikerült azonosítani. Végül pedig, a JPAC szakemberei, a Hawaii-i DNS-laboratóriumban Maurice H. Moore igazolását is sikeresen befejezték.

A törzsőrmestert 2007. december 4-én, Baltimore-ban temették – katonai tiszteletadással – a családtagok jelenlétében. A szertartáson a hadsereg államtitkára is részt vett.

(Forrás: haborumuveszete.hu)

Címkékvizsga