Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az oroszok mégis tárgyalnának a CFE-ről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. december 18. 10:22

Oroszország bármikor kész tárgyalni a hagyományos fegyverzetek korlátozásáról szóló, úgynevezett CFE-szerződés megújításáról – írta a Handelsblatt című német lap keddi számában megjelent cikkében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A tekintélyes üzleti, illetve politikai napilapban megjelent “vendégkommentárjában" az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta: az a tény, hogy Oroszország a maga részéről felfüggesztette a szerződés megvalósítását, nem jelenti, hogy országa elutasítaná a tárgyalásokat vagy azonnal hagyományos fegyverkezésbe kezdene.
Oroszország – írta Lavrov – érdekelt egy olyan új megállapodásban, amely elősegíti az európai biztonság javítását.

Az orosz külügyminiszter – mint a Handelsblatt hozzáfűzte – az írásban nem említette előfeltételként a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétaelhárító rendszerek telepítéséről való lemondást. Mindennek alapján az újság úgy értékelte: Lavrov állásfoglalása hosszú idő óta az első, Moszkvából érkezett, enyhülésre utaló jel.
A német lapban megjelent terjedelmes kommentárban a külügyminiszter egyebek között kifejtette: Oroszország nem akar “kivonulni" a szerződésből, csupán annak hatályon kívül helyezését határozta el.

Lavrov szerint a “moratórium" nem jelenti azt, hogy Oroszország azonnal hagyományos fegyverkezésbe kezdene. “A moratórium újabb felhívást jelent arra, hogy tárgyilagosan szemléljük a jelenlegi helyzetet, s közös lépéseket tegyünk a keletkezett hullámok csillapítására" – írta az orosz diplomácia vezetője, hangoztatva: valójában olyan kísérletről van szó, amelynek célja a CFE-rendszer újjáélesztése az új realitások figyelembe vételével.
Oroszország bármikor, bármilyen formában kész a tárgyalásokra – fogalmazott Lavrov. “Legfontosabb célunk egy olyan értékes megállapodás tető alá hozása, amely erősíti az európai biztonságot, illetve valamennyi állam biztonságát" – mutatott rá a külügyminiszter, aki nem tett említést a tervezett amerikai rakétaelhárító rendszerekről, ezzel szemben a NATO tagállamai részéről konstruktív lépéseket követelt.

Az elmúlt időszakban nem lehetett az immár “elavult" CFE-szerződést új egyezménnyel felváltani, mert a NATO-nak ehhez nem fűződött érdeke – hangoztatta az orosz külügyminiszter, aki a szerződés körül kialakult jelenlegi helyzetet Oroszország számára elfogadhatatlannak nevezte.
Lavrov hangsúlyozta: Oroszország jövőbeni lépései a tényleges katonapolitikai helyzettől, továbbá attól függnek, hogy “partnereink készek-e mérsékletet tanúsítani."

CímkékNATOrakéta