Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyven lázadót öltek meg a tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. szeptember 15. 19:25

A tálibok egy lázadó fegyveres csoport negyven tagját, közöttük négy parancsnokot öltek meg az észak-afganisztáni Pandzsír tartományban – közölték szeptember 13-án, kedden az ázsiai országban tavaly augusztusban ismét hatalomra került iszlamisták.

A tálibok 2021 szeptemberében hirdették ki a győzelmüket a tartományban, néhány héttel azt követően, hogy a külföldi katonák kivonása után átvették a hatalmat Kabulban. Az ellenálló csoportok viszont azóta is azt mondják, hogy hadműveleteket hajtanak a térségben és összecsapnak a tálibokkal.

„A Pandzsír tartománybeli Reha, Dara és Afsar körzetekben végrehajtott lázadók elleni tisztogató műveletek során negyven embert öltek meg, közöttük négy parancsnokot és másik százat őrizetbe vettek” – közölte a Twitteren Zabibulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője. A tálibok ellen a térségben harcoló Nemzeti Ellenállási Front egyelőre nem reagált a Reuters brit hírügynökség megkeresésére.

A fővárostól, Kabultól északra fekvő Pandzssír az egyik legkisebb a harmincnégy afgán tartomány közül. Kulcsfontosságú szerepet játszott a nyolcvanas években a szovjet megszállás elleni küzdelemben, és az ellenállás fészke volt a tálibok 1996 és 2001 kormányzása idején.