Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jereván szerint megállapodtak a fegyverszünetről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. szeptember 15. 18:11

Megállapodás született a fegyverszünetről Azerbajdzsán és Örményország között, miután szeptember 13-án, kedden harcok törtek ki az örmény-azeri határon a Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus újabb kiéleződéseként – jelentette be egy örmény magas rangú tisztségviselő.

Armen Grigorján, az örmény biztonsági tanács titkára szerdán késő este az örmény televíziónak azt mondta: a nemzetközi közösség közreműködésének köszönhetően sikerült megállapodni a fegyverszünetről. A bejelentés szerint a tűzszünet már hatályba is lépett. Az örmény védelmi minisztérium korábban jelezte, hogy a lövöldözés véget ért a határ térségében.

Azerbajdzsán részéről nem erősítették meg, hogy létrejött volna fegyverszünet. Grigorij Karaszin, az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, nagyrészt orosz diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően jött létre a tűzszünet. Elmondása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök beszélt Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel, és nyugalomra és önmérsékletre intett a harcok kiújulása után.

Nikol Pasinján szerdán a parlamentben azt közölte, hogy százöt örmény katona esett el a kedden kitört újabb összetűzések kezdete óta. Bejelentette, hogy az azeri erők tíz négyzetkilométernyi újabb örmény területet foglaltak el, miután májusban 40 négyzetkilométert már ellenőrzésük alá vontak. Pasinján azt is elmondta, hogy Jereván a Moszkva vezette Kollektív Biztonság Szervezetének (ODKB) segítségét kérte országa területi épségének helyreállításához az azeri támadások után. A konfliktus kirobbanása miatt a felek kölcsönösen egymást vádolták.

Az örmény védelmi tárca Bakut vádolta meg azzal, hogy újrakezdte a támadásokat, tüzérséggel, aknavetőkkel és nagykaliberű fegyverekkel lőttek a határon lévő Dzsermuk fürdőváros és Verin Sorzsa irányába. Az örmény-azeri határ mentén kitört összecsapások miatt Baku viszont Jerevánt okolja. Az azeri védelmi minisztérium közleménye szerint szerda délben az örmény erők tüzérségi tűzzel és rakétákkal lőtték a határvonalat, benne lakott településeket is Gorisz és Szokt között. Baku közlése szerint ötven azeri katona esett el a harcok első napján.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus legutóbb 2020 szeptemberében éleződött ki újra, akkor hat hétig tartó háború robbant ki, és a harcoknak 6500 halottja volt. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet a felek orosz kezdeményezésre 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben azóta is rendszeresek az összetűzések.