Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták a szigetvári Honvédelmi Sportközpontot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Simicskó István Facebook-oldala |  2022. szeptember 15. 17:36

Átadták szeptember 15-én a szigetvári Honvédelmi Sportközpontot, ahova - egyebek mellett - a vívás, a sportlövészet, a küzdősportok és a technikai sportok iránt érdeklődőket várják.

HS_Szigetvár (3)

A - hasonló építmények sorában negyedikként elkészült - létesítmény csütörtöki ünnepélyes átadásán Korom Renáta, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára felidézte: a kormány 2017-ben döntött honvédelmi sportközpontok megépítéséről, tavaly óta pedig három ilyen létesítményt adtak át. Közölte: a komplexumokkal „a magyar fiatalok hazafias és honvédelmi nevelésének bástyáit” szeretnék létrehozni az ország minden térségében, egyben fontos társadalmi szerepvállalást is szolgálnak a létesítmények, azok a magyar fiatalok hazafias és honvédelmi nevelésének bástyái, emellett társadalmi és sportcélokat szolgálnak.

Kiemelte: a létesítmények segítségével az ország különböző részein elérhető közelségbe kerül a honvédelem ügye, így az Önkéntes Tartalékos Rendszer megerősödését is várják a sportközpontok megnyitásától.

HS_Szigetvár (1)

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke elmondta: a honvédelmi sportközpontok a magyar fiatalok védelmi képességét erősítik és ehhez adnak megfelelő kereteket. Mint mondta, távlati cél, hogy miután minden megyében megépültek a létesítmények, épüljenek hasonlók minden járásban is, ugyanis az épületek a mozogni vágyók szolgálata mellett a magyar haderőt is szolgálják.

Úgy fogalmazott, hogy a sportközpontokban a „fiatalok megélhetik a haza védelmének nemzeti ügyét”, azok segítségével motivációt kaphatnak a haza szolgálatához és a helyszíneken akár útmutatásban is részesülhetnek ahhoz, miként lehet eligazodni a mai világban uralkodó káoszban. Hangsúlyozta, a nemzeti ellenállóképesség fejlesztését szolgálják a sportközpontok és az, hogy a korábbiakban új alapokra helyezték a tartalékos rendszert, továbbá kadétprogramot indítottak.

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: nagy szükség van a szigetvárihoz hasonló központok építésére, hiszen azokkal a haderő utánpótlásának biztosítását lehet segíteni, ez pedig - fűzte hozzá - a mai migránsválsággal és háborúval terhelt világban különösen fontos. Reményét fejezte ki az iránt is, hogy a sportkomplexum a térség sportoló tehetségeinek felfedezését is szolgálja majd.

HS_Szigetvár (8)

Az MTI-hez eljuttatott sajtóanyag szerint a város közösségi tereként is funkcionáló, mintegy 860 millió forintos beruházással létrejött, egyidejűleg csaknem száz ember befogadására alkalmas, több mint ezer négyzetméter alapterületű sportlétesítményében tíz sportág - többek között a vívás, a sportlövészet, a küzdősportok és a technikai sportok - elsajátítására és gyakorlására nyílik lehetőség. Az épületegyüttes legnagyobb eleme a nyitott, lövedékfogó keretekkel és fallal határolt lőudvar. Az épület földszintjén kapott helyet egy küzdőtér és a kiszolgáló egységek, míg az emeleten egy oktatóterem és a gépház található.

Az intézmények társadalmi céljairól azt írták: az épületek a rendszeres testmozgás népszerűsítése, a honvédelmi szempontból hasznosítható tudás önkéntes alapon, szakszerű, szervezett keretek között történő megszerzése érdekében létesültek és egyaránt képesek a honvédelmi nevelést, a sportversenyeket, a családi programokat és egyéb rendezvényeket is kiszolgálni.

A szigetvári előtt tavaly Újfehértón, idén Baján, illetve Balassagyarmaton adtak át hasonló létesítményt, hamarosan pedig Szarvason lesz sportközpont avatás.

Kapcsolódó cikkek