Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új védelmi kultúra épül

Tíz sportág – ezer négyzetméteren

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 25. 7:15

Sportbemutatókkal fűszerezett ünnepség keretében adták át Magyarország második Honvédelmi Sportközpontját Baján, március 24-én, csütörtökön.

Sportközpont_képek (1)

Az átadó ünnepségen tartott beszédében dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: a kormány évekkel ezelőtt elkezdte a Magyar Honvédség fejlesztését, amelynek részét képezte az Önkéntes Tartalékos Rendszer kiépítése és a Honvédelmi Sportszövetség létrehozása is. „Amellett, hogy a NATO tagjaként teljesítenünk kell szövetségesi kötelezettségeinket, nagy figyelmet kell fordítanunk saját védelmi képességünk növelésére is. A fiatalokat tekintve a sport ennek fontos eszköze, különösen a digitalizáció korában. Az új sportközpont tovább szélesíti a sportolás lehetőségeit” - fogalmazott a miniszter.

Sportközpont_képek (8)

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy annak idején még honvédelmi miniszterként javasolta a Honvédelmi Sportszövetség kiépítését. Mint mondta: a szövetségnek ma már négyszáz tagszervezete van. „A honvédelmi törvény kimondja, hogy hazánk biztonsága három pilléren alapul. Az első a NATO-tagságunk. A második a Magyar Honvédség, melynek fejlesztése jó úton halad; egyre modernebb eszközök állnak a katonák rendelkezésére. A harmadik pedig az állampolgárok áldozatvállalása, és nekünk erre nagy figyelmet kell fordítanunk. Honvédelmi sportokon keresztül lehetőséget kell adni az állampolgároknak, hogy olyan képességeket szerezzenek, amelyek hasznosak a haza védelmében. Ilyen lehet a sportlövészet, vagy éppen bármelyik küzdősport” - húzta alá a szövetség elnöke. Simicskó István hozzátette: az orosz-ukrán háború rávilágított arra, hogy új védelmi kultúrát kell építenünk, ennek pedig a hazafias, honvédelmi nevelés mellett a sport az alapja.

Sportközpont_képek (7)

Dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár leszögezte: a kormány támogat minden olyan kezdeményezést, amely hozzájárul a magyar fiatalok testi-lelki fejlődéséhez és növeli hazánk önvédelmi képességét. Hozzátette: minden megyében épül egy-egy Honvédelmi Sportközpont, ezt követően járásonként is.

Sportközpont_képek (9)

Dr. Zsigó Róbert parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő kezdeményezte, hogy az új sportközpontot a bajai születésű Mészáros Lázár, egykori hadügyminiszterről nevezzék majd el. Az államtitkár szerint a létesítmény nem csupán sportolási lehetőséget nyújt, de közösségi rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

Az ezer négyzetméteren elterülő sportközpontban a fiatalok több mint tíz sportágat próbálhatnak ki.