Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták a harmadik Honvédelmi Sportközpontot

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Nagy Gábor |  2022. március 29. 14:41

„A sportközpontok legfontosabb célja, hogy színteret adjanak a hazafias és honvédelmi nevelésnek” – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a harmadik Honvédelmi Sportközpont átadásán Balassagyarmaton, március 29-én, kedden.

Balassagyarmat_Honvédelmi_Sportközpont (8)

Benkő Tibor hangsúlyozta: a megnyílt sportközpontok célja, hogy a társadalom számára olyan színteret adjanak, ahol mind a sportra való nevelés, mind a hazafias és honvédelmi nevelés, mind az egyszerű napi szórakozás, felkészülés megoldható.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a tervek szerint minden járásban létesül egy Honvédelmi Sportközpont, amely a hazafias és honvédelmi nevelés, a sportolás és területi elven szerveződő önkéntes katonai szolgálat színtere. „2010-ben tizenhét önkéntes tartalékos katonánk volt, most pedig már 11 500 van” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Benkő Tibor a honvédelmi neveléssel kapcsolatban elmondta: a tárcának és a honvédségnek Nógrád megyében jelenleg négy középiskolával, szakképzési centrummal van szerződése, jövő héten írják alá az ötödiket. „A Magyar Honvédség viszonylatában már 102 intézménnyel lesz kapcsolatunk, ahol hazafias, honvédelmi nevelés folyik” – részletezte a honvédelmi miniszter.

Balassagyarmat_Honvédelmi_Sportközpont (7)

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke hangsúlyozta: Magyarország új védelmi kultúrát épít, ennek része a sportközpontok megépítése is. A létesítmények lehetőséget adnak a fiataloknak arra, hogy fizikai és szellemi, lelki értelemben is megéljék, mit jelent a haza védelme. A sportszövetség elnöke hozzátette: itt közösségben fejleszthetik önismereti képességeiket, ami felkeltheti érdeklődésüket a katonai pálya iránt is. Simicskó István végezetül elmondta: a 2017-ben alakult Honvédelmi Sportszövetségnek mára 424 tagszervezete és több mint százezer tagja van.

A rendezvényen köszöntőt mondott Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Balla Mihály országgyűlési képviselő és Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere is. A köszöntőket követően Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök megáldotta az új létesítményt.

Balassagyarmat_Honvédelmi_Sportközpont (10)

A rendezvény zárásaként az intézmény új lőterén a helyi diákok légfegyver-bemutatót, az új küzdőteremben pedig küzdősport-bemutatót tartottak.

A balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont beruházása 875 millió forintból valósult meg. Az 1 100 négyzetméteres létesítmény 92 fő befogadására alkalmas, és multifunkcionális közösségi teremmel, sportlövészetet kiszolgáló és oktatóhelyiségekkel, valamint fedett és nyitott lőtérrel egyaránt rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek