Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészséges, összetartó közösségek kialakítása és erősítése

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Balázs Attila/MTI, Galambos Sándor és Rácz Tünde archív felvételei |  2022. február 8. 15:05

Hét civil társadalmi szervezet összefogásával alakult meg 2017-ben a Honvédelmi Sportszövetség. Tagjai az elmúlt öt évben változatlan célkitűzésekkel folytatták küldetésüket: fel akarják hívni a figyelmet a haza védelme iránti hazafias elkötelezettségre, valamint az önkéntességen alapuló áldozatkészségre, egyúttal erősítve a társadalom és a honvédelem kapcsolatát.

Balázs Attila_MTI_2

A Honvédelmi Sportszövetség sporttal összefüggő közfeladatokat ellátó országos szervezet, amelyet a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szabadidősport Szövetsége, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, a Magyar Vívó Szövetség, a Magyar Sportlövők Szövetsége, a Budapesti Honvéd Sportegyesület és a Magyar Judo Szövetség alapított meg közösen. A megszólított korcsoportok tekintetében a szervezet célja kettős: a sportszövetség részben szabadidős, aktív gyakorlati tevékenységekkel egészíti ki a honvédelmi oktatás és nevelés iskolarendszerű képzését, részben pedig lehetőséget biztosít a felnőttek számára is, hogy a honvédelem szempontjából értékes képességeiket, ismereteiket és fizikai felkészültségüket fejleszthessék.

Mindkét korosztály esetében fontos szerep jut a közösségépítésnek és a különböző sporttevékenységek adta élmények közösségi megélésének. Mindezek színterei a honvédelmi sportközpontok lesznek. A sportszövetség tervei szerint előbb minden megyében, majd minden járásban létesülnek ilyen, lőterekkel is rendelkező multifunkcionális szabadidős sportlétesítmények, amik különböző közösségi programoknak, sportlövészetnek, küzdősportoknak és egyéb gyakorlati, illetve elméleti képzéseknek adnak majd helyet. A beruházások első körében öt honvédelmi sportközpont megtervezése és megépítése kezdődött el, amelyek közül tavaly decemberben át is adták az elsőt Újfehértón. A kilencven férőhelyes, hétszáz négyzetméter hasznos alapterületű, edző- és oktatótermekkel, kiszolgálóhelyiségekkel, parkolókkal, lövészeti versenytérrel és fegyvertérrel felszerelt központ megnyitása után rövidesen elkészül a Balassagyarmaton épülő létesítmény is.

Balázs Attila_MTI_1

A Honvédelmi Sportszövetség célja a központokkal, hogy az intézményekben állandó, összetartó közösségek alakuljanak ki, amelyek lehetőséget biztosítanak több generáció, illetve családok közös sportolására, valamint a szabadidő eltöltésére. Mindemellett tervezett és vezetett programok is rendelkezésre állnak majd, így lehetőség lesz a honvédelmi ismeretek – lőkészség, tájékozódás, speciális technikai tudást fejlesztő sportok és tevékenységek – önkéntes elsajátítására, elmélyítésére is. E téren a Honvédelmi Sportszövetség is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy egyértelműsítse: „A hazafias és honvédelmi nevelés nem egyenlő a katonai neveléssel, ez utóbbival a Honvédelmi Sportszövetség nem kíván foglalkozni. Célunk olyan ismeretek átadása és képességek fejlesztése, amelyek olyan helyzetekben is alkalmazhatóak, mint például az árvíz elleni védekezés vagy tűz esetén a menekítés és oltás, egy közlekedési baleset esetén a segítségnyújtás, vagy például egy családi kirándulás, amelynek során tájékozódási ismeretekre van szükség, akár egy okostelefon segítségével” – írják a szövetség hivatalos honlapján.

Galambos_Sándor_archív

Az elmúlt öt év alatt korántsem mutatkozott hiány programokban, hiszen a Honvédelmi Sportszövetség számtalan sportrendezvénynek volt házigazdája. Az olyan személyes jelenléttel számoló megmérettetések mellett, mint például az Országos Haditorna Verseny, az I. Nemzetközi Kadét Kupa, a számtalan járőr- és akadályfutó verseny, a honvédelem témakörében első ízben szerveztek e-sport bajnokságot is, legutóbb Digital Warriors elnevezéssel. E formabontó kezdeményezéssel a szövetségnek nemcsak élményszerzés a célja, de megszólítani olyan embereket is, akiket más módon nem érne el, így viszont lehet, hogy az ő érdeklődésüket is felkeltik, így a sportszövetség közösségének részévé válnak.

Rácz_Tünde_archív_1

Szintén rendhagyó újítást jelentett tavaly nyáron a rendkívüli nehézségéről közismert Elite Challenge tábor Cadet Edition, avagy ifjúsági változata. A Honvédelmi Sportszövetség támogatásával létrejött, kemény fizikai megterhelést jelentő próbatételek mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a honvédelmi ismeretek elsajátítására és gyakoroltatására is.

A szövetség küldetése tehát egészséges, összetartó közösségek kialakítása és erősítése, a fiatalok sportokon keresztül történő megszólítása és érzékenyítése a honvédelem témájában, élményszerű programokon keresztül.

Rácz_Tünde_archív_2
Kapcsolódó cikkek