Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A társadalmi és honvédelmi nevelés új helyszíne

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Kálmánfi Gábor archív felvételei |  2022. március 28. 7:19

A napokban átadták Magyarország második Honvédelmi Sportközpontját Baján, aminek legfontosabb feladata a rendszeres testmozgás népszerűsítése, illetve az, hogy a honvédelmi szempontból hasznosítható tudást önkéntes alapon, szervezett keretek között sajátíthassák el az érdeklődők. A multifunkcionális sportközpont létesítményei a hazafias és honvédelmi nevelésen túl közösségi térként is funkcionálnak majd.

archív_KG_SPORTKÖZPONT (2)

„A honvédelmi sportközpontok új színteret adnak a társadalom és a honvédség kapcsolatának erősítésére, hiszen a fiatalok, illetve a helyi közösség hazafias és honvédelmi nevelésére, a kadétok szabadidős programjaihoz, valamint a tartalékosok kiképzésére egyaránt lehetőséget biztosítanak” – mondta kérdésünkre válaszolva Vigh Mihály, a Honvédelmi Sportszövetség kommunikációs és marketing vezetője.

Megtudtuk: az épületegyüttes legnagyobb eleme a nyitott, lövedékfogó keretekkel és fallal határolt lőudvar. A sportközpont földszintjén lőtér és küzdőtér egyaránt helyet kap, míg az emeleten – egyebek mellett – oktatóterem található. „A létesítmény a honvédelmi neveléshez kapcsolódó képzések és sporttevékenységek kiváló terepe lesz, továbbá lehetőséget nyújt a küzdősportok alapjainak elsajátítására, valamint a sportlövészetre, kizárólag légpuska, kispuska és sportpisztoly használatával. Emellett lehetővé teszi a fegyveres és fegyvertelen önvédelmet fejlesztő, és a speciális technikai tudást megalapozó sportágak gyakorlását is. A honvédelmi nevelés által olyan elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzésére lesz lehetőség, mellyel az állampolgárok jelentősen erősíthetik az adott település és hazánk általános védelmi képességét. A sportközpont a honvédelmi nevelés mellett helyszínt biztosít az Önkéntes Honvédelmi Előképzés és az Önkéntes Tartalékos Rendszer állományának felkészítéséhez is. Mindezzel komplex módon valósulhat meg a honvédelmi készségek és ismeretek elsajátításának a katonai szervezetek jelenlegi elhelyezkedésén túlmutató országos lefedettsége” – hangsúlyozta.

archív_KG_SPORTKÖZPONT (1)

A Honvédelmi Sportszövetség célja a teljes társadalom megszólítása, ezért a sportközpont minden korosztály számára biztosítja a honvédelmi nevelés sportjaihoz és tevékenységeihez szükséges teret. „A tervek szerint először minden megyében, később pedig valamennyi járásban létesül honvédelmi sportközpont” – árulta el a kommunkációs és marketing vezető, hozzátéve: március 29-én, Balassagyarmaton újabb létesítményt adnak át.

archív_KG_SPORTKÖZPONT (3)
Kapcsolódó cikkek