Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katona is részt vett az amerikai légiforgalmi irányitói képzésen

Szöveg: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis |  2022. március 28. 8:02

Tízhetes nyelvi tanfolyamon, valamint egy tizennégy hetes légiforgalmi irányítói képzésen vehetett részt Sonnewend Gyula hadnagy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonája az Egyesült Államokban.

Sonnewend Gyula hdgy

A nyelvi tanfolyamnak kettős célja volt: nyelvi szempontból felkészíteni a nemzetközi diákokat a későbbiekben rájuk váró tanfolyamra, másrészt megismertetni a nemzetközi diákokkal az országot és az amerikai kultúrát. A nyelvi tanfolyamot San Antonio (TX) városában elhelyezkedő JBSA Lackland bázison tartották meg a Defense Language Institute English Language Center (DLIELC) nyelvi intézményben. A diploma megszerzéséhez feltétel volt az ECL vizsga sikeres teljesítése.

Az első hat hétben a katonai repüléshez szükséges terminológiákat, illetve folyamatokat tanultak, míg a fennmaradó négy hétben az általános amerikai és a katonai kultúráról tanultak a diákok. Ezt követően Sonnewend Gyula hadnagy a képzés következő helyszínére, a Biloxi (MS) városában elhelyezkedő Keesler AFB-re utazott. Az ATC Apprentice tanfolyam tizennégy hétig tartott: teljesítményüket, előre haladásukat naponta monitorozták, az első blokk során elméleti tesztekkel, míg a második-harmadik blokk alatt a szimulációkon nyújtott teljesítményük alapján. Mindezen túl, mindegyik blokkban volt két összefoglaló teszt is (PC – Progression Check) az addig tanultakból.

Az összefoglaló tesztek eredményei alapján számolták ki a tanfolyam végén az átlagukat: Sonnewend Gyula hadnagy 95 százalékkal jogosult lett a megkülönböztetett végző (Distinguished Graduate) címére. Itt a nyelvi tanfolyamtól eltérően már csak amerikai osztálytársai voltak, mindegyikük az Amerikai Légierő (USAF) katonája.

Érdekes különbség: míg a Magyar Honvédségben a légiforgalmi irányítás tiszti szakma, addig az Amerikai Légierőben ezt a szakmát kezdésként tisztesi rendfokozatban végzik és hosszú évek alatt tudnak eljutni altiszti rendfokozatig.

Címkéktanfolyam