Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyvenkétezer lépés Bécsben

Szöveg: Szűcs László |  2010. április 20. 8:51

Huszonhetedik alkalommal rendezték meg a bécsi maratont (Vienna City 2010 Maraton) a hétvégén. A vasárnapi versenyen több mint húszezren álltak rajthoz, köztük szép számmal magyar futók is: egyikük, Kárász Erika, aki saját kategóriájában a negyedik helyen végzett, a tatai lövészdandár szerződéses katonája.

Félmaratoni, és maratoni távon, valamint maraton-váltóban indulhattak a versenyzők az április 18-án megrendezett 27. bécsi maratonon. A versenyen, a világ minden tájáról, több mint húszezer futó állt rajthoz. Mint minden évben, idén is szépszámú magyar versenyző nevezett a bécsi versenyre. Kárász Erika viszont először indult a nemzetközi mezőnyben, az egészen pontosan 42 195 méteres távon.

A fiatal hölgy – aki egyébként az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál szolgál szerződéses katonaként – a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület színeiben nevezett a versenyre. Mint a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: 3 óra 18 perc 17 másodperc alatt teljesítette a távot, amely az összes induló között a 653. helyet jelentette, saját kategóriájában a negyedik helyen végzett.

– Ez volt életem második maratoni versenye, korábban, még 2007-ben, Magyarországon, Keszthelyen futottam le

1595900438
ezt a távot, amely akkor szintén nagyon jól sikerült. Sajnos az akkori időeredményemet nem sikerült megismételnem, de a most elért miatt sem szomorkodom – mondta Erika.

A tatai dandár megbízott sporttisztje – aki egyébként őrmesteri rendfokozatban szolgál az alakulatnál – elárulta azt is, hogy tavaly, amikor elkezdte a felkészülést a maratonra, azt tervezte, három óra körüli eredménnyel ér majd be a célba. Az idei esztendő azonban kicsit rosszul indult számára, így nem tudott úgy készülni a bécsi versenyre, mint ahogy eredetileg szándékozott. Ekkor arra gondolt: a 3 óra 10 perces eredmény lesz a reális számára.

Nos, a versenyen ennél csak nyolc perccel futott „rosszabbat", de természetesen nem szomorkodik miatta, hiszen teljesítette a távot, ráadásul a saját kategóriájában elért eredménye is kimagasló. Tegyük hozzá: mindezt úgy, hogy a versenyen nem érezte magát igazán jól.

– Nem tudom, mi volt velem. Fizikailag teljesen jól éreztem magam, a lábam is nagyon jó állapotban volt. Fejben viszont nem voltam teljesen egyben. Ráadásul nagyon sokat kellett frissítenem magam, mert úgy éreztem, hogy ki vagyok száradva. Emiatt rengeteg időm ment el. Szerencsére azonban az idő a futóknak kedvezett, hiszen nem sütött a nap, felhős ég alatt teljesítettük a távot – mondta Erika, aki egyébként tavaly a Magyar Honvédség legjobb női sportolója lett.

A sportoló elárulta azt is, hogy a futással töltött több idő alatt három holtponton kellett átesnie. Az első már rögtön a verseny elején, alig 13 kilométerrel a rajt után érte utol. Nem tagadja, ekkor nagyon megijedt, hogy nem bírja majd végig a távot, hiszen még nagyon sok volt hátra. A következő holtpont 25 és 30 kilométer között következett be, de szerencsére ezen is túl tudta magát tenni.

– Azt mondják a hosszútávfutók, hogy a maraton harminc kilométer után kezdődik, hiszen addigra elfárad az ember szervezete, s szinte minden megtett méter kínszenvedés. Nos, én ezzel pontosan fordítva voltam, hiszen ekkor éledtem fel, s ekkor éreztem magamat igazán jól. Egészen a negyvenedik kilométerig – mesélte Erika, aki az utolsó két kilométeren esett át a harmadik holtponton. Ekkor azonban már biztosan tudta, hogy megcsinálja, s befut a célba.

Kárász őrmester terveiről beszélve elárulta, hogy újabb maratoni versenyen szeretne indulni. Rajthoz áll az őszi Budapest Maraton, és hogy ha összeáll a tatai csapat, akkor indul a Bécs-Budapest szupermaratoni váltón is.

1595900438
 

Címkéksport