Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyvenöt halott a líbiai összecsapásokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 19. 18:24

Líbiai ellenzéki körök szerint 45 ember halt meg a csütörtöki összecsapásokban, amelyek tüntetők és a rendfenntartó erők között zajlottak le az ország több városában.

A kelet-líbiai Bengáziban megtartott „harag napját" követően katonákat vezényeltek az észak-afrikai ország második legnagyobb városának utcáira, ahonnan péntek reggelre eltűntek a tiltakozók.

Az al-Vatan című líbiai lap jelentése szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető 37 éves katona és üzletember fiát, Szaadit küldte Bengáziba, hogy kézbe vegye a város irányítását, és hangulatjavító intézkedésekkel helyreállítsa a nyugalmat.

Szemtanúk beszámolója szerint Bengázi központjában csütörtök éjjel a katonák éles lőszerrel lőttek a tiltakozók közé. A világhálóra felkerült amatőr videofelvételeken, amelyek az egyiptomi forradalomból ihletet merítő kormányellenes tüntetéseken készültek, számos fiatalember holtteste látható.

Más felvételeken az látszik, ahogy az egyiptomi határhoz közeli, a Földközi-tenger partján fekvő Tobrukban több száz tüntető ledönti a Kadhafi által írt Zöld Könyvnek, a líbiai forradalom alapvetésének emelt emlékművet.

Az utcai harcok áldozatairól semmilyen hivatalos közlést nem adtak pénteken. Az állami kézben lévő média kizárólag az elmúlt napok Kadhafit támogató megmozdulásairól számolt be.

A Kurina című lap a tiltakozók közül egyedül egy ügyvédet szólaltatott meg, aki csütörtökön Bengáziban kollégáival együtt a korrupció ellen és politikai reformokért tüntetett. Az ügyvéd a lap szerint azt mondta: „Jogunk van a véleményünket kifejezésre juttatni, végtére is egy olyan országban élünk, amelyben minden hatalom a néptől származik."

A Human Rights Watch (HRW) nevű, New York-i központú emberi jogi szervezet líbiai forrásai alapján úgy tudja, hogy a tüntetőkre támadó biztonsági erők összesen 24 embert öltek meg a kedd este óta lezajlott összecsapásokban.

„A biztonság erők békés tüntetők ellen végrehajtott féktelen támadásai jól mutatják azt a brutalitást, ahogyan Moammer Kadhafi fellép minden belső vitával szemben" –  kommentálta az áldozatokról szóló jelentéseket Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti és észak-afrikai ügyekkel foglalkozó munkatársa.

A szervezet szemtanúkra hivatkozva szintén arról számol be, hogy a biztonsági erők a tüntetők közé lőttek, többeket megölve a Kadhafi-ellenes megmozdulásokon. Bengázin kívül csütörtökön békés tüntetők százai vonultak fel al-Baida, Zelten, Derna és Adzsdábia városokban is, de a legsúlyosabb helyzet a HRW szerint a Tripolitól 1200 kilométerre keletre fekvő al-Baidában alakult ki, ahol déltájban a kórház sürgős gyógyszer- és kötszerutánpótlást kért, mivel több mint 70 sebesültet vittek be hozzájuk, nagyrészt lőtt sebekkel, válságos állapotban.

Az al-baidai kórházban ápolt egyik sebesült a humanitárius szervezetnek megerősítette, hogy biztonsági erők 16 embert öltek meg csak ebben a városban.

Címkékjog