Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2014-ben kezdődhet meg az új Arjun sorozatgyártása

Szöveg: Háború Művészete |  2011. február 19. 20:26

2014-ben kezdődhet meg az indiai, saját fejlesztésű harckocsi második verziójának – Arjun Mk.II – sorozatgyártása. Az indiai Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO) tervének megfelelően a harckocsi, amelyen 90 konstrukciós változtatást hajtottak végre 2011 júniusában megkezdi a tesztsorozat első fázisát. A harckocsi tesztelését az indiai szárazföldi erők fogja végrehajtani. A második ellenőrzési fázis 2012-ben kezdődhet.

Az Arjun Mk.II harckocsit az alapverzióhoz képest új páncélzattal, megfigyelő- és irányító rendszerrel, valamint éjjellátó- és kommunikációs berendezésekkel látják el. Az új harckocsi modernizált felfüggesztést is kap. Várhatóan, egy évvel az Arjun Mk.II sorozatgyártás beindítása után indiai motort kap a harckocsi, amely a jelenleg alkalmazott, német MTU 838 Ka 501 típust váltja fel.

Napjainkban az indiai hadsereg állományában 124 első verziójú Arjun harckocsi áll hadrendben. 2010 májusában az indiai katonai vezetés további 124 harckocsira adott le megrendelést. Az Arjun Mk.II várható megrendelésének darabszáma jelenleg nem ismert.