Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nehézsúlyú bajnok

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. március 15. 12:17

Az amerikai Remotec cég Andros F6B típusú nehéz tűzszerészrobotjával bővült az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred technikai eszköztára. A modern konstrukcióval kapcsolatos első benyomásokról Dencsik Lajos főtörzsőrmester, beosztott tűzszerész számolt be magazinunknak.

202403_Magyar_Honvéd_magazin_borító

A gyártó cég munkatársa az Egyesült Államokból érkezett a budapesti alakulathoz, ahol egy tanfolyam keretében részletesen ismertette a robot képességeit a leendő felhasználókkal. Az F6B nem teljesen új fejlesztés, hanem a Magyar Honvédség által is használt korábbi verzió, az F6A modernizált változata. Alapvető különbségként a korszerűbb típus manipulátorkarját határolórendszerrel látták el, így a feladat végrehajtása során – műszaki probléma vagy egy esetleges kezelői hiba miatt – a robot nem tud kárt tenni magában. A vezérlőegység is kapott néhány új biztonsági funkciót, amelyek révén az operátorok nyugodtabban tudnak dolgozni vele.

Dencsik Lajos főtörzsőrmester elmondta, hogy az eszköz mozgatása háromféle módon lehetséges. A legegyszerűbb, amikor az irányítópult egy kábellel közvetlenül csatlakozik a lánctalpas/segédkerekes konstrukcióhoz. Ezt az opciót általában a raktáron belüli helyváltoztatáskor használják a szakemberek, valamint akkor, amikor a robottal felállnak a szállítójárműre vagy leállnak annak platójáról. Bevetéskor, azaz a robbanószerkezetek hatástalanítása során a robot irányítása történhet optikai kábellel – ekkor legfeljebb 366 méterről dolgozhatnak vele a tűzszerészek –, illetve működtethető rádiófrekvenciás vezérléssel is, amikor a terepviszonyoktól függően 200 és 1500 méter közötti távolságból irányítható az eszköz.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 14-én, csütörtökön megjelent számában!