Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nélkülük nem megy

Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: Kertész László |  2020. október 1. 8:09

Szeptember 14-26. között zajlott a Brave Warrior 2020 nemzetközi gyakorlat a Magyar Honvédség központi gyakorló- és lőterén. A sikeres végrehajtásban a logisztikusoknak döntő szerepük volt.

Brave Warrior_javítók_telephely (5)

A nemzetközi gyakorlaton résztvevő négy nemzet - azaz az Amerikai Egyesült Államok, Románia, Szlovákia és Magyarország - közel 1500 katonája mintegy 500 haditechnikai eszközzel, két héten keresztül gyakorlatozott a bakonyi hegyek között, nappal és éjszaka, tűző napsütésben és esőben egyaránt. A harctéri körülmények között még a legjobban karbantartott fegyverek és haditechnikai eszközök is meghibásodhatnak, így az újmajori tábor telephelyén a nap 24 órájában üzemelt a javítópont.

Szükség is volt a tatai dandár Logisztikai Zászlóalj javítóinak munkájára, hiszen a „harcolók” kora reggeltől késő estig kint voltak a lő- és gyakorlótereken, és ha meghibásodás történt, azt az éjszakai órkban kellett kijavítani. Úgy tartja a mondás, hogy a legszebb javítópont az üres javítópont, ezt pedig a gyakorlat alatt többször is elérték a tatai javítók, ráadásul a gyakorlat alatt a magyar „nagyvasak” mellett például szlovák BMP is megfordult náluk. A Brave Warrior 2020 gyakorlat ideje alatt a telephelyen szolgálók mintegy 1200 munkaórát fordítottak páncélos gépjárműjavításra és közel 180 munkaórát fegyverzettechnikai javításra, ezzel biztosítva a haditechnikai eszközök hadrafoghatóságát, azaz működőképességét.

GALÉRIA