Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai - magyar katonai egyeztetés Debrecenben

Szöveg: Madura János őrmester | Fotó: Somogyi András törzsőrmester |  2020. október 1. 9:36

Az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált véderő attaséja és a Védelmi Összekötő Iroda vezetői tettek látogatást szeptember végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál.

Debrecen_amerikai_magyar_katonai_egyeztetés (1)

A debreceni Kossuth Laktanyában megtartott megbeszélés célja az volt, hogy vezetői szinten egyeztessenek a dandár és az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők 2021-2025 közötti időszakra tervezett közös kiképzési feladatairól.

A vendégek a parancsnoki jelentésből megismerkedtek az alakulat felépítésével, feladataival, képességeivel, valamint rendszeresített eszközeivel, továbbá szó esett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban betöltött szerepükről is.

Debrecen_amerikai_magyar_katonai_egyeztetés (2)

Az alakulat legfontosabb feladata a dandártörzs felkészítése a harcászati tervezésre és a harcvezetésre - ebben számítanak az amerikaiak segítségére. Együttműködésük első állomása az október végén kezdődő törzsfelkészítés lesz, amelyet egy harcparancs kidolgozása követ 2021 márciusában. Jövő év májusában és júniusában pedig, egy dandár szintű feladat vár a katonákra a Defender Europe 21 amerikai vezetésű, többnemzeti gyakorlatsorozaton.

Debrecen_amerikai_magyar_katonai_egyeztetés (3)