Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem akartak hősök lenni, de azzá váltak

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. január 13. 16:18

A Don-kanyarban hősi halált halt magyar katonák emléke előtt tisztelegtek január 12-én, szerdán, Kiskunfélegyházán. A megemlékezést a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület és a város önkormányzata szervezte.

Kiskunfélegyháza_doni_megemlékezés (6)

A doni tragédia 79. évfordulójára emlékeztek a Magyar Honvédség, az önkormányzat, a város intézményei, az iskolák, a pártok és a civil szervezetek képviselői Kiskunfélegyházán. A hősök emléke előtti tiszteletadás a vasútállomás melletti kopjafánál és az „Öreg laktanya” Kossuth utcai homlokzatánál elhelyezett emléktáblánál kezdődött. Ebben a laktanyában történt ugyanis a kecskeméti 7. gyalogezred 3. zászlóalj tagjainak a kiképzése, innen indultak a frontra a katonái.

A város 125 hősi halottjának és 360 sebesültjének emlékét Hideg István nyugállományú őrnagy elevenítette fel. A Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület elnöke beszédében dr. Töll László ezredes, hadtörténész korábbi gondolataira hivatkozva hívta fel a jelenlévők figyelmét. Arra, hogy minden katona, aki részt vett a csatákban, becsülettel helyt állt, az elesettek a hazáért áldozták az életüket. Ne nemzeti gyászként tekintsünk erre a vereségre, hanem értékeljük a hadtörténelem valós helyzeteként. A doni csatákat megvívtuk, elveszítettük, de becsülettel helytállunk – a történelem kényszerpályán voltunk. A Don-kanyarnál harcolt katonákra hősként emlékezzünk! Minden magyar katona, aki a hazáért halt meg - legyen az bármilyen ország területén, ahova a parancs küldte - a hazáját szolgálta. „Nem akartak ők hősök lenni, de azokká váltak. Emlékhelyeik figyelmeztessék arra a ma ifjúságát, hogy ehhez hasonló tragédiák ne következhessenek be soha többé!” – zárta megemlékező beszédét Hideg őrnagy.

Kiskunfélegyháza_doni_megemlékezés (16)

A hiányos fegyverzettel, felszereléssel és téli ruházattal ellátott, a jelentős túlerőben lévő Vörös Hadsereggel szemben - mínusz 30-40 Celsius-fokban - hazafiságból, bajtársiasságból példát mutató, erőn felüli helytállást tanúsított hős magyar katonák emléke előtti tiszteletadás a városi felső temető második világháborús emlékművénél folytatódott. Itt Hatvani Zsófia református lelkész mondott imát a hősi halottak lelki üdvéért, majd Balla László alpolgármester meggyújtotta az emlékezés máglyáját.

A kiskunfélegyházi megemlékezésen részt vettek – mások mellett - Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredet dr. Kállai Ernő alezredes, megbízott törzsfőnök, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságot Mosonyi Viktor hadnagy, a Bács-Kiskun megyei 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezető-helyettese képviselte. A katonahősök emléke előtt Szikora István nyugállományú őrnagy Albert Ferenc: Don partján című versével tisztelgett.