Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem akarták megdönteni Szaddám rendszerét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 22. 9:20

Az iraki elnök rendszerének megdöntése nem volt a célja a brit kormánynak, amely az utolsó percig megpróbálta elkerülni a háborút – állította csütörtöki meghallgatásán a Blair-kormány egykori külügyminisztere. Jack Straw kijelentette: London soha nem osztotta azt az 1998 óta érvényes washingtoni álláspontot, hogy Szaddám Huszein rendszerét meg kell dönteni.

Normal
0
21


Mi Irak leszerelését és az 1441. számú ENSZ-határozat Bagdad általi betartását akartuk elérni. Nem volt célunk sem katonai akciót indítani, sem rendszerváltást előidézni Irakban

Normal
0
21


" – írta a volt külügyminiszter a meghallgatás előtt a bizottsághoz eljuttatott emlékeztetőben.

A bizottság tagjai előtt azt hangoztatta, hogy ha ő ellenezte volna az Irak ellen tervezett inváziót, akkor főnöke, Tony Blair miniszterelnök nem tudta volna rábírni a kabinet többi tagját, illetve a londoni alsóházat a katonai fellépésről szóló döntés támogatására.

Normal
0
21


Ez volt életem legnehezebb döntése" – jelentette ki Straw.

Normal
0
21


Azokban a napokban úgy gondoltam, és ma is úgy gondolom, hogy az adott körülmények között a legjobb döntést hoztuk. Soha nem tagadtam meg azt a döntést, és teljes mértékben vállalom érte a felelősséget

Normal
0
21


" – hangoztatta a volt külügyminiszter.

Mint hozzátette: sajnálja a háború során kioltott életeket. A felelős személyek azonban az invázió megindítása előtt nem tudhatták, hogy nem helytállóak azok a széles körben elfogadott állítások, miszerint Szaddam Huszein rendszere tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik.

CímkékENSZNATO