Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kenya megtámadásával fenyegetőznek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 22. 8:30

Kenya megtámadásával fenyegetőzött csütörtöki üzenetében egy szomáliai szélsőséges iszlamista milícia, melynek több száz szimpatizánsát letartóztatták Kenyában. Az interneten terjesztett fenyegetés a térség országaiban élő muzulmánokat szent háborúra biztatja a „hitetlenek” ellen.

A Kenyában, Tanzániában, Nigériában, Ugandában és Csádban élő testvéreink számára itt az alkalom, hogy Allah nevében csatlakozzanak a dzsihádhoz

" – hangzik az egy arab nyelvű üzenet, amelyet szuahéli nyelven harci ének kísér a Nairobiba való bevonulásról és öldöklésről.

A kenyai rendőrség hét végi rajtaütések során Nairobiban 328 feltételezett iszlamistát, az al-Shabaab szomáliai fegyveres lázadó szervezet híveit vette őrizetbe. A letartóztatások előzménye egy utcai zavargásokba torkolló pénteki nairobi tüntetés volt, melynek részvevői egy radikális muzulmán hitszónok letartóztatása és tervezett kiadatása ellen tiltakoztak. Az összecsapásokban a hatóságok közlése szerint egy rendőr életét vesztette, egy másik pedig ott szerzett súlyos sérüléseibe halt bele később. A demonstrációt szervező Muzulmán Emberi Jogi Fórum szerint viszont legkevesebb 5 ember meghalt, amikor a rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre.

Az Egyesült Államok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló terrorszervezetként tartja számon az al-Shabaab milíciát, amely a Kenyával szomszédos Szomália nagy területeit ellenőrzi, és az ENSZ által támogatott átmeneti szomáliai kormány ellen harcol.