Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haiti: a leghajmeresztőbb elképzelésekre is van kereslet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 22. 7:28

A venezuelai állami televízió arról adott hírt csütörtökön orosz katonai forrásra hivatkozva, hogy a haiti földrengést „az amerikai tengerészgyalogság kísérlete okozta”. Az állítólagos jelentés összehasonlítja „ezt az utolsó próbát egy másikkal a Csendes-óceánon a múlt héten, amikor Kaliforniában okoztak 6,5 fokos földrengést, de halálos áldozatok nélkül.”


„Az Egyesült Államok kísérleti földrengése" pusztította el a karibi országot – állította a Vive állami televíziós csatorna, amely szerint „e próbák végső célja Irán lerombolásának a terve egy sor földrengéssel, amelyeket az iszlamista rendszer megdöntésére fejlesztettek ki" .
Mindezt az orosz északi flotta egy állítólagos jelentésére alapozta az adás. „Az északi flotta követi nyomon az amerikai haditengerészet tevékenységét a Karib-térségben 2008 óta, amikor ismét felállították az amerikai negyedik flottát, amelyet 1950-ben oszlattak fel. Abban az évben újította fel Oroszország a gyakorlatait a térségben a hidegháború után" – ismertette a műsort az ABC című spanyolországi napilap.

Az állítólagos jelentés összehasonlítja „ezt az utolsó próbát egy másikkal a Csendes-óceánon a múlt héten, amikor Kaliforniában okoztak 6,5 fokos földrengést, de halálos áldozatok nélkül, nem úgy, mint Haitiban". A műsor szerint „több mint valószínű, hogy az Egyesült Államok tudta, hogy károkat okozhat, mert előzőleg a helyszínre küldte a déli parancsnokság vezetőjét, P. K. Keen tábornokot, hogy felügyelje a mentést, ha szükség van rá".