Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem áprilisi tréfa…

Szöveg: HAW |  2012. április 10. 9:15

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) és a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program egy új mérföldkőhöz érkezett április 1-jén. A Nehéz Légiszállító Század norvég parancsnoka, Christian Langfeldt alezredes vezette C–17-es és személyzete a török légtérben, Zulu idő szerint hajnali 1 óra 38 perckor lépte át a 7000. repült órát. Ez az afganisztáni utánpótlást teljesítő küldetés rámutatott a program által elért jelentős fejlődésre, mivel a repülőgép személyzetében a SAC-nemzeteknek pontosan a fele volt megtalálható – Norvégia, Hollandia, Lengyelország, Románia, Svédország és az Egyesült Államok.

A Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Keith Boone ezredes az igen rövid idő alatt elért előrelépésről így nyilatkozott:, „Programként és egységként egyaránt fejlődünk, haladunk. Rendkívül büszke vagyok a HAW személyi állományának elkötelezettségére, valamennyi nemzet hozzájárulására, és arra a támogatásra, melyet partnereinktől kapunk – a Magyar Honvédségnek a pápai bázisrepülőtéren szolgálatot teljesítő katonáitól, a NATO Légiszállítást Kezelő Ügynökségtől, a Boeing cégtől, a pápai polgártársainktól és természetesen a családtagjainktól. Nem egyedül értük el ezt a mérföldkövet; csapatmunka és a nemzetek vezetőinek támogatása szükséges ahhoz, hogy tartós sikereket érjünk el. Ez valóban kiemelkedő példája a stratégiai célokat szolgáló összefogásnak, az erők egyesítésének és megosztásának, az úgynevezett „okos védelemnek".

Boone ezredes hozzátette: „Különösen büszke vagyok a HAW tagjaira. A biztonsági statisztikánk példát mutató, a hajózószemélyzet világklasszis szakemberekből áll, és a teljes csapat egy egységként dolgozik: tizenkét nemzet – egy csapat – egy küldetés – egy cél".

A Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC − Strategic Airlift Capability) 12 nemzet szoros együttműködésén alapuló, az MH Pápa Bázisrepülőtérről működtetett program Bulgária, Észtország, Finnország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Svédország és az Amerikai Egyesült Államok részvételével.

Az első repülőgép megérkezése, azaz 2009 júliusa óta a HAW több mint 7 ezer órát repült, 41 ezer tonnát meghaladó tömegű rakományt és több mint 23 ezer személyt juttatott el a nemzetek megbízásából hat kontinens számos országába, többek között Haitira, Afganisztánba, Pakisztánba, a Dél-Afrikai Köztársaságba és Európába.

1595934029
 

Fotó: HAW archív