Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem bírják az esőt a Raptorok

Szöveg: JETfly |  2009. október 6. 12:23

Az Egyesült Államok légierejének Guam szigetén található Andersen légi bázisán mintegy tucatnyi ötödik generációs, F-22 Raptor típusú repülőgép hibásodott meg az időjárási viszonyok miatt. A meghibásodott repülőgépek idén májusban települtek át az alaszkai Elmendorf légi bázisról a Hawaiitól 5300km-re nyugatra fekvő csendes-óceáni szigetre.

Az amerikai Nemzeti Időjárási Szolgálat adatai szerint a szigeten 2000-2800 mm eső hull évente. A csapadék nagy része július és december között esik, aminek következtében magas a páratartalom is, és ez az elmúlt négy hónap nem tett jót az 525. vadászrepülő század kötelékébe tartozó Raptoroknak.

Mint azt a vizsgálatok kimutatták, az eső valamint a levegőből kicsapódó víz több esetben beszivárgott a repülőgépek rendszereibe, amelynek következtében előfordultak a hűtőrendszer, valamint az elektronikai rendszer meghibásodásai, ami esetenként rövidzárlathoz is vezetett.

1595892034
„Az új repülőgépeknél előfordulhatnak hasonló műszaki meghibásodások, és az F-22 alig öt éve található meg a légierő állományában" – mondta Edward Thomas ezredes, a Csendes-óceáni Légierő sajtószolgálatának vezetője. „Folytatjuk a repülőgépek alkalmazását különféle időjárási körülmények között" – tette hozzá az ezredes, majd megjegyezte, hogy nagyságrendekkel kevesebb problémával szembesülnek most, mint korábban az F-15, F-16 esetében.

A műszaki személyzet a meghibásodásokat a helyszínen elhárította, majd felvették a kapcsolatot a gyártóval annak érdekében, hogy az érintett alkatrészek a későbbiekben vízhatlan bevonatot kapjanak, kizárva ezzel a meghibásodás lehetőségét.

„A Raptorok meghibásodása nem veszélyeztette a sziget védelmét" – emelte ki Thomas ezredes.