Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi ellenőrzésre készülnek

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2009. október 6. 11:49

A békehelyőrségben végrehajtott okmányellenőrzés folytatásaként immár a várpalotai nullaponton hajtják végre a Creval ellenőrzés következő lépésére történő felkészülést az 5/1. lövészzászlóalj katonái. A gyakorlatot előkészítő részleg szeptember közepén érkezett a helyszínre, legfontosabb feladatuk a logisztikai háttér kialakítása volt.

Az előkészítés során a törzstámogató század állománya a logisztikával és az alegységek előkészítő csoportjaival együttműködve kialakította az állomány számára a szállás és étkeztetés körülményeit. A személyi állomány sátortáborban került elhelyezésre.
A technikai eszközök vasúti szerelvényekkel érkeztek Debrecen helyőrségből Várpalotára.
A második héten már a lövészszázadok is kitelepültek Debrecenből, és megkezdték a munkát.

Az okmányok, a személyi felszerelés és technikai eszközök ellenőrzése után most a gyakorlatban kell számot adniuk tudásukról a katonáknak.A NATO-nak felajánlott alegység a nemzeti ellenőrzés keretében készül fel a jövő ősszel végrehajtásra kerülő nemzetközi kontrollra. A cél az, hogy meggyőződjenek arról, hogy a szövetségnek felajánlott erő képes ellátni feladatait hazai és külföldi területen egyaránt.

 

A gyakorlatot október 28-án Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka nyitotta meg.

Jelenleg Szlovéniában, cserekiképzésen vesz részt az 1. lövészszázad egy szakasza. A gyakorlat során nemzetközi környezetben gyakorolják a feladatvégrehajtást.

Az ellenőrzésre való felkészülés során az itthon maradt századok a bakonyi gyakorlótéren a harcászati feladatok és a helikopterrel támogatott gyakorlás mellett század éles lőgyakorlatokat, emellett az aknavető alegységek egyéni és kötelék lőgyakorlatokat, a századok támogató szakaszai pedig páncéltörő lövészetet is végrehajtanak.

De nem csak a lövészzászlóalj települt ki az Angol-táborba. A Bocskai dandár törzse is a gyakorlótéren tartózkodik, és törzsfelkészítési foglalkozásokon vesznek részt ezekben a hetekben, majd a zászlóaljgyakorlat levezetésében kapnak szerepet.

 

Fotó: Lippai Péter alezredes, Csehiné Sárkány Beáta szkv.