Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nem csak a saját életét adta, hanem ezrek életét igyekezett megvédeni”

Szenes Hannára emlékeztek

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. július 22. 22:05

„Nem csak a saját életét adta, hanem ezrek életét igyekezett megvédeni” – emlékezett meg Szenes Hannáról Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője a „Lightning of the Heavens” emlékprogram zárónapján tartott beszédében július 22-én, csütörtökön, Budapesten.

LALA1196

A „Lightning of the Heavens” emlékprogram izraeli, szlovén, horvát és magyar együttműködésből született meg. A programsorozat keretében Szenes Hannára emlékeztek, aki azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képzett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába érkezve megkísérelje megakadályozni a magyar zsidók deportálását. A magyar határnál letartóztatták, bebörtönözték és megkínozták, ő ennek ellenére nem fedte fel küldetése részleteit. Ezt követően golyó általi halálra ítélték.

Az emlékút Szlovénia, Horvátország és Magyarország területén követte végig az Izraelben nemzeti hősként tisztelt Szenes Hanna útját, izraeli, brit, szlovén, horvát és magyar katonai részvétellel. A programsorozat a Szlovén Köztársaságban kezdődött, ahol a részt vevő nemzetek közös ejtőernyős ugrással elevenítették fel történetét. Az izraeli vezérkarfőnök mellett számos katonai vezető is részt vett az ugrásban. A Magyar Honvédséget a Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője által vezetett magyar ejtőernyős kötelék képviselte.

 

LALA1116

Az emlékút végállomása Budapest volt, ahol a delegáció meglátogatta a Dohány utcai Zsinagógát, a Carl Lutz emlékművet, a Szabadság teret, valamint a „Cipők a Duna partján” elnevezésű emlékhelyet.

Ezt követően a Kozma utcai izraelita temetőben tartottak megemlékezést, ahol Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete beszédében kiemelte: Szenes Hanna hősnővé és szimbólummá vált. „Óhatatlanul olyan hősnővé, akinek élettörténete és versei értéket jelentettek az izraeli nép és a világ zsidósága számára. Természetesen megérdemli a tiszteletet és elismerést mind a világban, mind Magyarországon, mert Magyarországon született és magyarként zárta le életét, így élete és sorsa szerves része a magyar történelemnek” – hangsúlyozta.

LALA1173

Szűcs Loránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője beszédében elmondta: Szenes Hanna az emberi tartás és a becsületesség példaképe volt.

LALA1185

„Ma, amikor olyan nehéz példaképet találni, példaképe lehet mindannyiunknak. Embersége, magyarsága ennyi idő után is tanít bennünket. Aki katonának áll, a legnemesebb hivatást választja, hiszen nemzetét szolgálja. Egy magasztosabb ügyre esküszik fel, hogy élete árán is védelmezője legyen” – hangsúlyozta. Azt is kiemelte, hogy fontos a nemzedékek közötti kölcsönös megértés és tisztelet ahhoz, hogy ne legyen több hasonló háború.

Kapcsolódó cikkek