Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem elég csak tudni, meg is kell tanítani

Szöveg: Papp Nikolett |  2010. február 26. 5:27

A katonai alapkiképzés egyik legveszélyesebb ága a robbantás, hiszen a kiképzendők az elméleti órák után éles robbanóanyaggal hajtanak végre éles feladatot. Annak érdekében, hogy az ilyen jellegű foglalkozásokon véletlenül se történjen baleset, fontos, hogy a kiképzést vezető állomány szakmailag jól felkészült, felelősségteljes katonákból álljon.

Éppen ezért a MH Központi Kiképző Bázison minden évben sor kerül a robbantás foglalkozásvezetők módszertani felkészítésére, amelyen idén, február utolsó hetében, a bázis Mecséri János Kiképző Osztályának tizenhét kiképzője vett részt. Az elméleti és gyakorlati foglalkozások során a már meglévő ismeretek felfrissítésére, valamint a módszertani eljárások megbeszélésére nyílt lehetőség.

A február 24-i, Csobánka harcászati gyakorlótéren megtartott felkészítés a biztonsági rendszabályok ismeretének visszaellenőrzésével indult. Majd a kiképzők szerelt gyutacs és töltet készítési fogásait, robbanózsinóros hálózatok (soros, párhuzamos, vegyes) készítését és robbantását gyakorolták. A feladat eredményes végrehajtását követően villamos gyújtásra (elektromos iniciálásra) került sor.

1595897712
 

A katonák ezúttal is soros, párhuzamos és vegyes gyújtóhálózatot építettek ki, melynek fontos eleme volt a villamos gyutacsok épségének ellenőrzése, a vezetékek összekötése, szigetelése. Az időzített robbanást mindenki megelégedéssel fogadta, a gyakorlati felkészítés ezzel véget ért.

Amint azt Korcsog László mk. alezredes, a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola igazgató-helyettese, a foglalkozás vezetője elmondta, az alapkiképzés során fontos, hogy a kiképzők nyugodtak és magabiztosak legyenek a robbantások előkészítésénél és végrehajtásánál, hiszen az ő személyes példájuk mérvadó a kiképzendők számára. „Ha egy kiképző ideges, kapkod, az oktatottak is idegesen, kapkodva fogják megoldani a feladatot"- hangsúlyozta Korcsog alezredes, majd hozzátette-„ a kiképzőknek nem elég valamit tudni és csinálni, azt meg is kell tanítani."

1595897712
1595897712
1595897712