Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz fegyverzetellenőrök Tatán

Szöveg: Demény Andrea hdgy. |  2010. február 26. 5:40

Az Orosz Föderáció fegyverzetellenőrzési központjából magas rangú vendégek érkeztek 2010. február 25-én a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárhoz Alekszandr Vihrov ezredes vezetésével, akik az 1999. évi bécsi dokumentum alapján vonták nagyító alá a dandár tevékenységét.

Az Európai Bizalom és Biztonságerősítő Intézkedések célja a katonai tevékenységekkel kapcsolatos aggályok eloszlatása, a kölcsönös bizalom építése a nyilvánosság és az átláthatóság alapján.

E látogatások rövid ideje alatt az ellenőröknek meg kell győződni az információk valósághű tartalmáról, így fontos hogy ismerjék a vonatkozó szerződéseket, az előírások bonyolult rendszerét, tudják értékelni és felhasználni az adathalmazból kinyerhető információkat.

A orosz delegációt Huszti András dandártábornok, az alakulat parancsnoka fogadta, majd a küldöttség az egyezmény hatálya alá tartozó tényekről, a dandár működéséről, szervezeti rendjéről, és technikai felszereltségéről kapott rövid tájékoztatást.

A jelentés megtétele után a bizottság megtekintette a dandárnál folyó felkészüléseket, kiképzéseket. Bizony mozgalmas napnak néztek elébe, hiszen számos feladat folyt a laktanyán kívül és belül egyaránt. A delegáció tagjai a délelőtt folyamán megtekintették a lövészzászlóalj békefenntartó kiképzését, a katonai rendész szolgálatra felkészülő állomány pisztolylövészetét, az egészségügyi központ és a Harci Támogató Zászlóalj épületét, valamint egy technikai bemutató is belefért az ebéd előtti programba.

Az ellenőrök feladatuknak megfelelően megragadva a kiképzések adta lehetőségeket, számos kérdést vetettek fel az épp folyó feladatokkal kapcsolatban. Érdeklődésük a szervezeti rendszerre, és a kiképzési feladatok részleteire koncentrálódott, de a gyakorlatvezetők kimerítő válaszai minden kíváncsiságukat kielégítették.

A helyőrség lőterének és gyakorlóterének bejárása után a csoport vezetője elismeréssel szólt a dandár munkájáról, missziós szerepvállalásáról, és elmondta, hogy a látogatás során maradéktalanul meggyőződtek a CSBM egyezményben foglaltak betartásáról.

1595897713