Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem kap amerikai pénzsegélyt a libanoni hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 10. 9:48

Az amerikai kongresszus felfüggesztette a libanoni hadseregnek szánt pénzsegély folyósítását. A százmillió dolláros pénzsegély leállításáról szóló, egy hete hozott döntést helyi idő szerint hétfőn jelentette be Howard Berman, a képviselőház külügyi bizottságának demokrata párti elnöke.

A szankciót az az aggodalom váltotta ki, hogy a Hezbollah síita szervezet befolyást gyakorolhat a libanoni hadseregre. Berman szerint a múlt heti, négy halálos áldozatot követelő izraeli-libanoni határincidens is alátámasztja ezt az aggodalmat.

Augusztus 3-án a 2006 óta legsúlyosabb izraeli-libanoni konfliktusban egy izraeli alezredes, két libanoni katona és egy libanoni újságíró meghalt. A tűzpárbajt az okozta, hogy izraeli katonák ki akartak vágni egy fát, amely veszélyeztette a katonai biztonsági berendezések működését, és eközben libanoni megítélés szerint átlépték a határt.

Az ENSZ libanoni békefenntartó ereje, az UNIFIL megállapítása szerint izraeli katonák nem léptek libanoni területre a két ország határán lezajlott összecsapás alatt.

Nares Batt alezredes, az UNIFIL szóvivője az incidens után közölte, hogy a békefenntartók megállapították: a fa a Libanont és Izraelt elválasztó kék vonaltól délre volt.

A kék vonalat az ENSZ jelölte ki, s rajta kívül a két országot egy kerítés is elválasztja, amely azonban néhol elkanyarodik a határvonaltól. A fát kivágó izraeli katonák ezen a kerítésen nyúltak át gépükkel, de így is a kék vonaltól délre maradtak.