Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem lesz béke Szíria és Izrael között?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 27. 9:14

A jelenlegi izraeli kormány nem támogatja a Szíriával való békekötést, és az izraeli társadalom sem áll készen a békére – vélekedett Szíria elnöke egy osztrák lapnak adott interjúban. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter egy vasárnapi nyilatkozatában késznek mondta magát béketárgyalásokat kezdeni Szíriával, de csak előfeltételek nélkül.

Damaszkusz nem az izraeli kormánytól teszi függővé a békemegoldást, de úgy látja, hogy a társadalom, amelyik a jelenlegi, “a békét nem támogató" kormányt megválasztotta, nem áll készen a békére – mondta Bassár el-Aszad.

Szíria álláspontja szerint “csak azután lehet békéről beszélni", ha Izrael kivonul az 1967-ben megszállt Golán-fennsíkról – ismételte meg korábbi kijelentéseit.

A békeszerződés csak az első lépés a békéhez vezető úton – tette hozzá. “Az arabok számára a palesztin kérdés a tartós béke kulcskérdése", s a megoldásnak Libanonra és a palesztinokra is ki kell terjednie.

1595886361
Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter egy vasárnapi nyilatkozatában késznek mondta magát béketárgyalásokat kezdeni Szíriával, de csak előfeltételek nélkül. Ugyanakkor Ehud Barak védelmi miniszter szerint Izraelnek fontos érdeke a Szíriához fűződő kapcsolatok normalizálása.

Izrael és Szíria tavaly többször is tárgyalt Törökország közvetítésével. Ezeken a zsidó állam azt követelte, hogy Damaszkusz hagyjon fel a területe ellen támadásokat indító libanoni és palesztin fegyveres csoportok támogatásával.

Aszad az interjút készítő újságíró kérdésére válaszolva arra is kitért: Damaszkusz nem törekszik közvetítői szerepére a Nyugat és Irán viszonyában, de ha “hozzá tud járulni a konfliktusok enyhítéséhez", arra készen áll.

Európa közel-keleti politikájával kapcsolatban úgy nyilatkozott Aszad: szeretné, ha a kontinens országai szerepet vállalnának a térségben, de nem hiszi, hogy jelenleg készen állnának rá. Úgy tűnik – mondta – hogy az európai politikusok Irán kérdésében és más ügyekben is az Egyesült Államokra várnak.

Bassár el-Aszad vasárnap négynapos hivatalos látogatásra érkezik az osztrák fővárosba, ahol tárgyal Heinz Fischer államfővel és Werner Faymann kancellárral.