Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem lesz fogolycsere!

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 21. 8:53

Elutasította az Egyesült Államok azt az elképzelést, hogy fogolycserét hajtson végre Iránnal. Mark Toner amerikai külügyi szóvivő helyi idő szerint hétfőn Washingtonban tartott sajtóértekezletén leszögezte: nem vonható párhuzam a bíróság által elítélt emberek és azon turisták között, akik egy meg nem jelölt államhatárt léptek át és akik ellen még nem emeltek vádat.

Irán a múlt héten elengedte azon három amerikai turista egyikét, akiket tavaly júliusban vett őrizetbe, mert átlépték az iraki-iráni határt. A három amerikait kémkedéssel gyanúsították meg a teheráni hatóságok.

Washington várja a még fogva tartott két amerikai szabadon bocsátását.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egy amerikai tévécsatornán vasárnap sugárzott interjújában viszont kérte Washingtont, hogy engedje el az Egyesült Államokban „illegálisan fogva tartott" nyolc iráni állampolgárt. A politikus nem nevezte meg a szóban forgó személyeket, az iráni sajtó szerint azonban köztük van Ali Reza Aszgari volt védelmi miniszterhelyettes és Amir Hoszein Ardebili „üzletember" is, aki két éve tűnt el Grúziában. Washington tavaly decemberben elismerte, hogy őrizetbe vették Ardebilit fegyvercsempészet gyanújával, Aszgari fogva tartását azonban nem erősítette meg.