Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékos szeminárium Svájcban

Szöveg: Ujházy László |  2010. szeptember 21. 9:09

A Gamingi Kezdeményezés (Gaminger Initiative – GI) szervezete szeptember 9–12. között tartotta szokásos őszi szemináriumát (Gaming II.) a svájci Altdorfban (Uri kanton), ahová a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) képviselőit is elvárták.

A rendezvényen hazánkat dr. Czuprák Ottó a MATASZ elnöke és a Gamingi Kezdeményezésbe akkreditált képviselője, Irsay-Nagy Dénes a Gamingi Kezdeményezés jelenlegi elnöke, Ujházy László a MATASZ nemzetközi munkacsoport tagja, valamint Tóth Gergely képviselték.

A Gamingi Kezdeményezés, korábban Gamingi Párbeszéd (Gaminger Gespräche – GG), egy politikamentes, non-profit társadalmi szervezet, kilenc közép-európai tartalékos illetve tiszti szövetség regionális együttműködése. A szervezet létrehozásának gondolata eredetileg 1989-ben merült fel Ausztria, Németország, Svájc tartalékos szövetségeiben, azzal a céllal, hogy segítsenek a térség új demokráciáinak saját tartalékos szövetségeik létrehozásában. 1990-ben, még a Varsói Szerződés megszűnése előtt, az alsó ausztriai Gaming kisvárosában tartották első konferenciájukat, egy festői szépségű karthauzi kolostorban. Innen kapta a nevét a szervezet. Időről időre az óta is tartottak itt rendezvényeket.

1595907627
 

Az alakuló rendezvényen Ausztria, Németország és Svájc mellett megjelentek a Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia képviselői. Később csatlakozott Horvátország, Lengyelország és Olaszország is. A szövetség nem zárkózik el további tagok felvételétől, ehhez a tagállamok abszolút többségének szavazatára van szükség. A GI teljes jogú tagja országonként egy tiszti vagy tartalékos szövetség lehet. A nemzeti szövetségnek rendelkeznie kell országa védelmi minisztériumának felhatalmazásával. Kezdetben a hangsúly a résztvevő szövetségek közötti együttműködés és a térség új demokráciáiban a haderők demokratikus kontrolljának kialakításán volt, emellett a GI hathatós segítséget nyújtott néhány tagállam – így hazánk – tartalékos szövetségének, hogy felkészülhessen a teljes jogú tagságra a NATO Tartalékos Tisztek Szövetségében (Confédération Interalliée des Officiers de Réserve – CIOR). A CIOR és a GI céljai között sok közös vonás van ezért szoros együttműködés fűzi őket egymáshoz.

2002-ben együttműködési megállapodás (Memorandum of Understanding – MOU) aláírására került sor a CIOR és a GI között. A CIOR képviselője (jelen esetben a francia Loic Conquer) rendszerint részt vesz a GI programjain. Számos tagállam GI delegációja és CIOR delegációja között jelentős átfedés található. (Például a házigazda Svájc GI alelnöke egyben a svájci CIOR küldöttség vezetője.)

Mára a szervezet jelentős teret ad biztonságpolitikai rendezvényeknek es fórumot biztosít a védelem ügyéhez kapcsolódó – főleg tartalékos vonatkozású – tapasztalatok megosztásához. A programokon részt vesznek a védelmi szférához kötődő országgyűlési képviselők, valamint a védelmi minisztériumok tisztségviselői, emellett látogatásokat tesznek a katonai szervezeteknél. A Kezdeményezés törekszik az eredmények minél szélesebb körű megjelentetésére a médiában, és saját honlapot is működtet (http://www.gamingerinitiative.org/).

1595907628
 

Kétévente más tagállam adja a GI elnökét. A szervezetnek jelenleg magyar elnöke van. A két alelnök a szlovén Bojan Potoènik (korábbi elnök – Altpräsident; Past President) és a svájci Heidi Kornek (következő elnök – zukünftige Präsident; Incoming President). A szövetség főtitkárságát az Osztrák Tiszti Szövetség (Österreichische Offiziersgesellschaft – ÖOG) látja el. Jelenleg az osztrák Alexander Wolfgang Wallinger a szervezet főtitkára. Az üléseken az elnökség tagjaiból és a nemzeti delegációvezetőkből tanácsot (Vollversammlung; Council) hoznak létre a szervezet aktuális ügyeinek megvitatására. Az üléseken elhangzottakról jegyzőkönyv készül. A GI-ben – eltérően a legtöbb nemzetközi tartalékos szövetségtől – nincsen tagdíj. A rendezvények költségeit többnyire a regisztrációs díjak fedezik. Természetesen, a házigazda szerepét betöltő tagállamnak ezen felül vannak bizonyos plusz költségei.

A GI két fő rendezvénye a tavaszi, úgynevezett Gaming I., melyet korábban a névadó kisvárosban tartottak, mára többnyire valamelyik tagállam látja el a házigazda szerepét, és egy közérdeklődésre számot tartó téma kerül megvitatásra, valamint az őszi Gaming II., ahol egy adott tagország bemutatja saját honvédelmének rendszerét, különös tekintettel annak tartalékos vonatkozásaira. Délutánonként/esténként szociális rendezvények színesítik, a programot illetve biztosítanak keretet a további eszmecserékre. A szervezet munkanyelve, kezdetben a német volt, azonban hallgatólagosan egyre inkább teret nyert az angol, majd az 2011-től hivatalossá is válik.

1595907628
 

Az idei, őszi rendezvény fő témája a Svájci Haderő volt. Az első nap délelőtt előadások hangzottak el a 3. sz. Katonai Körzetről és a szárazföldi erőkről Svájcban. Délután látogatást tettek a 9. Műszaki Zászlóaljnál, akik bemutatót is tartottak. Később a svájci CIMIC rendszerről hallottunk előadást. Ezt követően Uri kanton önkormányzata fogadáson látta vendégül a szeminárium résztvevőit. Másnap előadások hangzottak el az ország biztonságpolitikájáról, a Svájci Tiszti Szövetségről és a svájci személyi kiegészítési rendszerről. Délután a GI Tanácsa tartott ülést. A kétnapos esemény díszvacsorával zárult. A következő GI rendezvény 2011 tavaszán, Magyarországon lesz. A jövő évi őszi szemináriumra 2011 őszén Olaszországban kerül sor.

Látnivaló, hogy napjaink globalizált kihívásai közepette nem elégséges egy tartalékos szövetségnek pusztán nemzeti viszonylatokban gondolkoznia, tágabb összefüggésekben kell látnia saját szerepét, feladatait. Így, különös jelentőséggel bírnak a regionális együttműködések. A regionális biztonság elmélyítése szempontjából ezek a szerveződések nagyban hozzájárulhatnak egy adott térség stabilitásához. Hazánk a hidegháború vége óta részese ezeknek a folyamatoknak. Igazi tétje nálunk most lesz ennek a munkának, amikor az önkéntes haderő reguláris oldala mellett kiépül annak tartalékkomponense is. Ilyen körülmények között várhatóan felértékelődik a tartalékosok jelentősége és a két behívás között őket összekovácsolva tartó MATASZ szerepe, annak nemzetközi beágyazottságával együtt.

1595907628
1595907628
1595907628
 

Fotó: Tóth Gergely fhdgy.