Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazaérkezett a lovasjárőr

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 21. 9:45

Portugáliából hatvannyolc nappal ezelőtt indult el az a két huszár, akik a Zala megyei Lendvadedesnél hétfőn léptek Magyarország földjére. A település határánál lévő Dedesi-tó partján a huszár portya tagjait hagyományőrzők várták, a járőr vezetője pedig a HM Honvéd Vezérkar főnök-helyettesének jelenthetett a portya sikeréről.

Hétfőn délelőtt pontosan tizenegy órakor megérkezett a két huszár a Dedesi-tó partján lévő pihenő házhoz, ahol Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint Orosz Zoltán vezérőrnagy, a HM Honvéd Vezérkar főnök-helyettese fogadta a járőr tagjait.

„A portya sikeres volt, és a résztvevők nem hoztak szégyent

a magyar huszárokra"– jelentette a portya vezetője, Ádám Barnabás hagyományőrző alezredes Orosz Zoltánnak.

A Himnusz után Fodor Lajos mondott ünnepi köszöntőt. A közigazgatási államtitkár beszédében kiemelte: dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter nagyra tartja azt a teljesítményt, amit a huszárok a portyán véghezvittek. Hozzátette: Ádám Barnabás alezredes nem a megszokott módját választotta
hazajövetelének. Amíg mások a NATO-beosztásból hazaindulva gépkocsival, vagy
repülőgéppel teszik meg ezt a távolságot, addig a portya vezetője huszár
egyenruhában, lóháton tette meg a Portugáliából Magyarországra vezető utat.

A huszárok több mint két hónap alatt háromezer-négyszáz kilométert hagytak maguk mögött – folytatta az államtitkár – eközben több, a magyarság számára fontos történelmi helyet látogattak meg. Azzal, hogy magyar földre értek, még nem ért véget az útjuk. Tovább folytatják a történelmi helyek meglátogatását, és október hatodikán, Nagycenken tisztelegnek az aradi vértanúk emléke előtt.

Fodor Lajos leszögezte: a huszárság nagyon sok szállal kötődik a magyarsághoz. Nagyon jó az, hogy vannak olyanok, akik megőrzik és ápolják a huszárság hagyományait! Ma már a technika meghaladta huszár harcmodort, az ellenfelek nem is látják a másikat, úgy veszik fel egymással a küzdelmet. A huszárokra a jó felkészültség, az ügyesség és a fortély volt a jellemző, mert a csatában a test, a test ellen küzdött és ott csak a jobb győzhetett.

 

A huszárokat Szabadi Tamás, Lendvadedes polgármestere is köszöntötte. Mint elmondta: a „világvége után még két lépésre" lévő kis községben élők

csak tisztelegni tudnak a huszárok teljesítménye előtt. Portugáliától több, igen magas hegységen kellett ahhoz átkelniük, hogy végre megérkezzenek a hazájukba. „Csak azok tudják átélni, hogy milyen érzés újra hazai földre lépni, akik nagyon messziről jönnek. A történelemben voltak katonák, akik messzi csatahelyekről elgyötörve jöttek haza, ők jól ismerik ezt a felemelő érzést" – fogalmazott a polgármester.

Ezt követően Ádám Barnabás alezredes jelentett a portya tapasztalatairól. Elmondta: a portya során két-három naponta részletes „hadijelentésben" tájékoztatták a hazai katonai vezetést a kis csapat helyzetéről. Összesen tizenhét helyen köszöntötték őket és nagyon jó érzés volt azt megtapasztalni, hogy sok helyen él még a huszárok emléke. A NATO-n belül közel húsz huszárokhoz kötődő alakulat van, de sok esetben nem is tudják, hogy ez a hagyomány magyar eredetű.

„Jó volt megérkezni a hazai földre – folytatta az alezredes – Lenkei huszárcsapatában lévők érezhették át ezt az érzést, amikor hazajöttek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc csatáit megvívni."

„Jó napot! A magyar huszárjárőr hazaérkezett!" – fejezte be jelentését Ádám alezredes. ami után – az ünnepség második részében – a Honvéd Művészegyüttes műsorát tekintették meg az jelenlévők.

 

 

Szöveg: Demeter Ferenc
Fotó: Tóth László