Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús lőszerek a megsemmisült házban

Szöveg: Szűcs László |  2010. szeptember 21. 10:43

A 37. héten, azaz szeptember 13–19. között 41 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1622 bejelentést kaptak.

Szeptember 13-án Zalaegerszegről kapták a telefonhívást a tűzszerészek, amely szerint a Jókai Ferenc utcában világháborús robbanószerkezetet találtak. A Pajtli Norbert zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy AO–100-as típusú, szovjet gyártmányú repeszbomba került elő a földből. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Szeptember 14-én Makón akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Vásárhelyi utcában, az úttest felújítása közben bukkantak egy 105 milliméteres, magyar gyártmányú repeszromboló gránátra. A második világháborúból visszamaradt szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Ugyanezen a napon a főváros második kerületébe, a Páfrány utcába is riasztották a tűzszerészeket, mivel a sorompó mellett világháborús robbanószerkezetet találtak az arra járók. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a helyszínen megállapította, hogy egy 57 milliméteres világítógránát került elő, amely azonban semmiféle veszélyes anyagot nem tartalmazott. Az üres gránáttestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Szeptember 15-én Aszódra, a vasútállomáshoz vonultak ki a tűzszerészek, mivel az épülettől 800 méterre egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A Szalai Attila zászlós vezette járőr a gránátot a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén szeptember 15-én Sajószentpéterre riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit, mivel az egyik, a nyár eleji árvízben megsemmisült ház romjai között, feltételezhetően második világháborús lőszermaradványokat találtak. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr összesen három kilogramm gyalogsági lőszert szedett össze és semmisített meg a megjelölt helyszínen.

Szeptember 16-án Budapesten, a X. kerületben, a Fehér és a Gyógyszertár utak kereszteződésében, földmunkák közben egy darab, 122 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.