Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem lesz nukleáris robbantás a Mexikói-öbölben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 4. 6:33

Az Egyesült Államok nem mérlegeli azt a lehetőséget, hogy atomtöltetet robbantson a Mexikói-öbölben az olajszivárgás leállítására, közölte a parti őrség parancsnoka csütörtökön. Thad Allen tengernagy – aki a kárelhárítási műveletek irányítója – az ABC televízióban közölte: az sem merült fel, hogy esetleg más robbanószerrel vessenek véget a mélytengeri olajömlésnek.

Allen kifejtette: egy robbantás esetleg rontana a helyzeten, olajat tartalmazó kőzetformációk kerülhetnének közvetlenül a tengerfenékre. Ez súlyos kockázat, nem tudni, mi történne egy robbantással az olajkút felszállócsövében és a tengerfenék alatti rétegekben – tette hozzá.

Az olajkatasztrófa fő felelőse, a BP a távirányítású robotokkal átvágta a vezetéket az 1500-es méteres mélységben levő berendezés tetején.

Csütörtökön már 45. napja ömlött az olaj a vízbe. A BP-nek ez már a sokadik próbálkozása a szivárgás megszüntetésére, illetve csökkentésére. A terv ezúttal az, hogy egy olajfogó “sapkát" illesztenek a kitörésgátlóra és a feltörő olaj egy részét a felszínre vezetik.

A felszállóvezetéket csak nehézségek árán tudták csak leszelni, ugyanis egy fűrész beragadt a csőbe és a folyamatot 12 órára le kellett állítani. A szerkezetet később kiszabadították, és a csövet végül átvágták. Az olaj a korábbinál nagyobb – egyes becslések szerint 20 százalékkal nagyobb – sebességgel kezdett ömölni a vízbe.

Allen tengernagy elmondta, hogy a tervekkel ellentétben szabálytalan szélű vágás keletkezett, így a sapka ráhelyezése, a tömítőgyűrű hozzáillesztése nagy kihívás lesz. A BP hozzáfogott a művelet előkészítéséhez. A mélyben 18, egyenként 6 millió dollárt érő, 2,7 tonnás robot dolgozik a feladaton.

Tony Hayward, a BP vezérigazgatója csütörtökön elismerte, hogy vállalata nem volt felkészülve a katasztrofális mélytengeri olajszivárgás kezelésére. Azt mondta, egy ilyen baleset esélye kicsi volt, de jogos a bírálat, “kétségtelenül igaz, hogy nem voltak meg az eszközeink".