Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősökként fogadták az aktivistákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 4. 6:31

Hősöket megillető fogadtatásban volt része annak a 466 aktivistának, aki részt vett az izraeli kommandósok által meghiúsított palesztinbarát akcióban, s csütörtökön Törökországba toloncolták ki őket Izraelből. Több ezer éljenző, palesztin zászlót lengető támogató “Le Izraellel!” és “Törökország büszke rátok” jelmondatokat skandálva üdvözölte őket.

Az isztambuli repülőtéren Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes fogadta az aktivistákat, akiknek a többsége török állampolgár, de vannak köztük arab országból származók, európaiak és amerikaiak is.

Az akciót végrehajtó szervezet vezetője szerint a Gázába tartó segélyflottillával utazók önvédelemből verték meg az első, helikopterről leereszkedő izraeli kommandósokat. Bülent Yildirim azt hangoztatta, hogy a hajókon lévő aktivisták a tengerbe dobták a katonáktól elvett fegyvereket. A kommandósokat székekkel és botokkal támadták meg önvédelemből, de jogos lett volna akár a fegyverek használata is – jelentette ki, hozzátéve: a jövőben még nagyobb – szárazföldi és tengeri – konvojokat fog szervezni, ha Izrael nem vet véget a Gázai övezet blokádjának.

Törökország a támadás miatt visszahívta nagykövetét, állami terrorizmusnak nyilvánította a katonai műveletet, és lemondott egy közös török-izraeli hadgyakorlatot. Rosszallása jeléül a Dél-afrikai Köztársaság is hazarendelte tel-avivi nagykövetét, de a hivatalos indoklás szerint csupán konzultációra, utána a diplomata visszatér állomáshelyére.

Isztambulban a nap folyamán tízezrek búcsúztatták az izraeli akció kilenc halálos áldozatát. A palesztin és török zászlókkal letakart koporsókat a Fatih mecsetbe szállították, ahol gyászszertartás keretében vettek búcsút az aktivistáktól, akiket később szülővárosaikban helyeznek örök nyugalomra. A szertartáson többek között részt vett Taner Yildiz török energiaügyi miniszter, Isztambul polgármestere és az iráni főkonzul is.

Izrael elutasította az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának döntését, amely nemzetközi vizsgálatot sürget a segélyflottilla elleni izraeli katonai akció ügyében, arra hivatkozva, hogy a testületnek nincs “erkölcsi tekintélye".