Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem repülhetnek a Fire Scoutok

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. április 13. 20:40

Az Egyesült Államok letiltotta az MQ–8B Fire Scout típusú robothelikopterek repüléseit, ugyanis egy hét leforgása alatt két ilyen repülőeszköz is lezuhant.

A Flightglobal információi szerint március 30-án Nyugat-Afrika partjainál az egyik Fire Scout, hajóra történő leszállás közben sérült meg, a másik pedig Afganisztánban, április 6-án zuhant le. Arról, hogy a MQ–8-asok mikor emelkedhetnek újra a levegőbe, egyelőre nincs információ.

Az első, március 30-i eset során, a Fire Scout az Oliver Hazard Perry-osztályú, USS Simpson (FFG 56) rakétás fregattra történő leszállás során, nem tudta behangolni az automata leszállító rendszer jeleit. A pilóta nélküli repülőeszköz operátorai néhányszor megpróbálták leszállítani az eszközt, sikertelenül. Mikor a Fire Scout üzemanyaga vészesen fogyni kezdett, a kezelők a fregattól biztonságos távolságra a repülőeszközzel vízre szálltak. A MQ–8-ast megtalálták, egyes hírforrások szerint nem sérült meg komolyabban, tehát rövidesen újra rendszerbe állítható lesz.

A második, április 6-án bekövetkezett eseményről egyelőre kevés információ látott napvilágot. Az ISAF csupán arról számolt be, hogy elvesztettek egy MQ–8-as robothelikoptert, Afganisztán északi részén.

1595934306