Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington fegyvertelen ENSZ-megfigyelőket küldene Szíriába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 13. 21:46

Kezdetben harminc fegyvertelen ENSZ-megfigyelő Szíriába vezénylését irányozza elő a tűzszünet betartásának ellenőrzésére az a határozattervezet, amelyet az Egyesült Államok terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé.

A több mint egy éve kormányellenes lázadás sújtotta Szíriában április 12-én, csütörtök reggel lépett életbe tűzszünet a szembenálló felek között a Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja által kidolgozott terv alapján.

A kétoldalas határozattervezet, amely helyi idő szerint csütörtökön a Reuters brit hírügynökség birtokába jutott, többek között kikötné, hogy Damaszkusznak korlátlan mozgásszabadságot kellene biztosítania országszerte a megfigyelő misszió minden tagjának, beleértve azt is, hogy előzetes értesítés nélkül beléphessenek minden olyan helyre, amelynek felkeresését szükségesnek látják.

Előzőleg Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet elmondta: Kofi Annan zárt ajtók mögötti ülésén arról tájékoztatta a BT-t, hogy Szíria nem tett maradéktalanul eleget a tűzszüneti tervnek, de kérte, hogy a BT adjon hivatalos felhatalmazást megfigyelők küldésére, akik a helyszínen ellenőriznék a fegyvernyugvás betartását.

Egyelőre nem tudni, hogy Oroszország miként reagál az amerikai szövegezésű határozattervezetre. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet mindazonáltal korábban úgy vélekedett, hogy a BT már pénteken határozatot hozhat a nemzetközi megfigyelők Szíriába küldéséről.

CímkékENSZmisszió