Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem szűnnek az erőszakos cselekmények Mexikóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 3. 9:51

Alig néhány nappal azután, hogy a mexikói hatóságok az ország északi részén egy kábítószer-banda által meggyilkolt 72 illegális bevándorló holttestére bukkantak, újabb erőszakos cselekmény történt a mexikói-amerikai határ közelében. Felipe Calderon elnök ezzel egy időben ismét harcot hirdetett a kábítószer-bandák ellen.

A mexikói hadsereg közlése szerint katonák General Trevino város közvetlen közelében legkevesebb 25 feltételezett bűnözőt lőttek agyon. A hadsereg szóvivője azt állította, hogy egy környező tanyáról előbb a szóban forgó személyek lőttek a katonákra, akik viszonozták a tüzet, és legkevesebb 25 embert megöltek.

A szóvivő közölte, hogy a katonák ezt követően három – a feltételezések szerint elrabolt – személyt kiszabadítottak.

Az elmúlt hét elején Mexikó északi részén, San Fernando városától mintegy 150 kilométerre 72 illegális bevándorló holttestét találták meg egy tanyán. A merényletsorozatot feltételezések szerint az egyik leghírhedtebb mexikói drogkartell, a Zetas nevű bűnszövetkezet hajtotta végre.

A 2006-ban hivatalba lépett Felipe Calderon elnök helyi idő szerint csütörtök este az ország lakosságához intézett üzenetében hangsúlyozta, hogy a szervezett bűnözés, mindenekelőtt a kábítószer-bandák elleni harcot az egyik legfontosabb feladatának tekinti. Az államfő ebből a célból az elmúlt években csaknem 100 ezer katonát vezényelt az utcákra, az elmúlt hetek fejleményei ugyanakkor azt bizonyították, hogy mindez nem hozta meg a kívánt eredményt.

Az erőszak növekedését televíziós beszédében Calderon is elismerte. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy ez az ára a brutális és befolyásos drogbandákkal való szembeszállásnak.

“Ha a jövőben biztonságos Mexikót akarunk, annak árát ma kell megfizetnünk" – igyekezett magyarázni az államfő az erőszak újbóli elharapódzását.

Ezzel egy időben a 72 áldozatot követelő észak- mexikói merénylet – mindeddig egyetlennek hitt – túlélője egy interjúban azt állította, hogy az Egyesült Államokba tartó bevándorlók elleni vérengzést valójában négyen élték túl. A 18 éves ecuadori Luis Freddy Lala Pomavilla kijelentette, hogy a kábítószerbanda 76 személyt tartott fogva, és nem csak ő, hanem három társa is túlélte a mészárlást. Erre vonatkozóan azonban további részletet nem közölt.