Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem tartotta be Damaszkusz a vegyi fegyverek megsemmisítésével kapcsolatos újabb határidőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 6. 9:18

Szíria nem tartotta tiszteletben vegyifegyver-arzenálja megsemmisítésére vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit, és nem tartotta be a határidőt, amely szerint február 5-én, szerdáig el kellett volna távolítania területéről mintegy 1200 tonna mérgező anyagot – közölték illetékesek.

Michael Luhan, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szóvivője csupán annyit fűzött hozzá a történtekhez, hogy a helyzet egyértelmű, és hogy várják Szíria álláspontját.

2013. december 31-ig a legveszélyesebb mérges gázok közül több mint 700 tonnának, míg további 500 tonna egyéb vegyi fegyvernek szerdáig kellett volna elhagynia a polgárháború sújtotta közel-keleti országot.

Eddig azonban mindössze két rakomány veszélyes anyagot szállítottak el Latakia kikötővárosából.

Múlt héten egy amerikai diplomata közölte, hogy ez az év végéig elvárt mennyiségnek csak mintegy négy százaléka.

Fajszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes ugyanakkor szerdán megerősítette: Damaszkusz eltökélt szándéka, hogy a vegyifegyver-arzenálja megsemmisítéséről szóló egyezményt teljes egészében végrehajtsa a június 30-i végső határidőig. A politikus felidézte ugyanakkor azokat a „nehézségeket", amelyek akadályozzák a szíriai hatóságokat abban, hogy vállalásaikat teljesítsék. Mindenekelőtt a „fegyveres terrorista csoportokra" utalt, amely elnevezés alatt a Bassár el-Aszad elnök vezette kormányzat az ellenzéket és a szíriai felkelőket érti.

John Kerry amerikai külügyminiszter múlt pénteken felszólította Aszad elnököt, hogy tartsa tiszteletben a vegyi fegyverekkel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeit, és figyelmeztette az esetleges következményekre, amennyiben ez nem történik meg.

Oroszország kedden hangsúlyozta, hogy Damaszkusz egy új ütemterv elkészítésén dolgozik, és hogy nemsokára további szállítmányokat indítanak útnak Szíriából.