Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem utazik Amerikába egy pakisztáni katonai parancsnok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 14. 10:13

Lemondta egyesült államokbeli látogatását május 13-án, pénteken a pakisztáni hadsereg második számú vezetője, Halid Samím Vinn tábornok a két ország között Oszama bin Laden megölése miatt kialakult feszültségek miatt – közölte a hadsereg egyik illetékese.

A május 22. és 27. között esedékes ötnapos látogatást a két ország viszonyában „kialakult légkör miatt" mondták vissza – erősítette meg a névtelenséget kérő tisztségviselő a francia hírügynökségnek, arra a május 2-i titkos akcióra utalva, amelyben amerikai kommandósok megölték az al-Kaida terrorszervezet vezérét az észak-pakisztáni Abbotábádban.

A francia hírügynökség megemlíti, hogy a fegyveres erők egyesített vezérkari bizottságának Vinn által betöltött elnöki tiszte nagyrészt tiszteletbeli pozíció, s a hadsereget valójában Aszfak Parvez Kajani vezérkari főnök irányítja.

Vinn utazásának lemondásáról azután döntöttek Iszlámábádban, hogy a kormány biztonsági kabinetje közölte: felülvizsgálják az Egyesült Államokkal folytatott terrorizmus elleni együttműködést. Nyilatkozatában a testület azt hangoztatta, hogy világosan meghatározzák majd az ilyen együttműködés feltételeit, „Pakisztán nemzeti érdekeivel és az ország népének törekvéseivel összhangban".

A pakisztáni hadsereg és a kormány bírálatok össztüzébe került odahaza, egyrészt amiatt, hogy nem volt képes az országban rejtőzködő bin Laden nyomára bukkanni, másrészt, sokkal inkább amiatt, hogy nem volt képes megakadályozni, de még csak nem is észlelte a terrorista vezér megölésére indított titkos amerikai kommandós akciót.

Washington nem értesítette előre műveletéről a pakisztáni felet, s Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke csak négy óra elteltével hívta fel Kajanit, hogy tájékoztassa őt a történtekről.