Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Így működik az AK!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. május 14. 11:17

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem még 2007-ben kötött együttműködési megállapodást a veszprémi Pannon Egyetemmel, amelynek alapján a ZMNE távoktatásban tanítja az egyetemen a honvédelmi alapismeretek nevű, 3 kreditet érő tantárgyat. Az évek folyamán az egyetemek köre bővült, és Veszprém mellett Pécsett, Debrecenben, Nyíregyházán, Szolnokon, Baján és Kecskeméten is felvehető a honvédelmi alapismeretek tantárgy. Szeptembertől Szeged és Kaposvár is bekapcsolódik a vérkeringésbe. A honvedelem.hu május 11-én a Pannon Egyetemen ült be az iskolapadba.

1595918709
A katedrán Bakos Csaba őrnagy, az MH Ludovika Zászlóalj megbízott parancsnokhelyettese, a mai óra tárgya pedig: haditechnikai ismeretek, az AK–63-as gépkarabély és a P9RC pisztoly működése, illetve a lőelmélet alapjai. A Polinszky-előadóban így késő délután felé a diákok kissé talán tompák, de az őrnagy közvetlen, laza stílusa hamar feldobja a társaságot.

Közben Czank László nyugállományú alezredes, főiskolai docens, a ZMNE Kossuth Lajos Hadtudományi Kar, Védelmi Távoktatási Részleg munkatársa kérésünkre elmondja: a honvédelmi alapismeretek oktatásának célja, hogy a polgári felsőoktatásban tanuló hallgatók – évfolyamtól és szaktól függetlenül – átfogó ismeretekre tegyenek szert a Magyarország honvédelmét érintő  elméleti kérdésekben.

1595918710

 

A hallgatók az órák során megismerik a Magyar Honvédség feladatrendszerét, szervezeti felépítését és fontosabb haditechnikai eszközeinek jellemző adatait. Cél az, hogy a kurzus során megszerzett elméleti ismeretek birtokában legyenek képesek eligazodni hazánk biztonságát és honvédelmét érintő kérdésekben.

Az óra – pontosabban a másfél óra… – közben gőzerővel zajlik. Bakos őrnagy rutinos és bölcs előadó; tudja, hogy mikor kell némi viccel, vagy kisfilmmel feldobni a hangulatot. Emellett persze a hallgatók szép lassan megismerkednek a fegyverek működésével, elméletben és gyakorlatban egyaránt. Apropó, gyakorlat.

A visszajelzések alapján a hallgatók a távoktatási rendszer mellett ezeket az úgynevezett kontakt órákat szeretik és igénylik a legjobban, ahol testközelből is megtapasztalhatják például, hogy milyen nehéz szétszerelni a gépkarabélyt. Nem véletlen, hogy az óra után az egyetemisták egy része még ott marad kicsit beszélgetni az előadóval és az MH Ludovika Zászlóalj jelenlévő hallgatóival, Afganisztánról és úgy általában a katonás hétköznapokról…

Fotó: A szerző felvételei