Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irányító központot romboltak le Tripoliban a NATO gépei

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 14. 12:20

Fontos katonai irányító központot romboltak le május 12-i, csütörtöki támadásukkal a líbiai fővárosban a NATO harci gépei – közölték riporterek, akiknek a líbiai hatóságok megmutatták a helyszínt. A részben a föld alá épült Báb-el-Azízíja bázis Moammer Kadhafi erőinek egyik irányító posztja, s már korábban is több támadás érte. A csütörtöki bombázáskor Kadhafi nem tartózkodott a komplexumban.

A bombázásban három személy vesztette életét: egy hivatalnok és két líbiai újságíró, akik dokumentumfilmet folytattak arról a több száz emberről, aki a katonai létesítményben aludt, hogy ezzel is kifejezze, támogatja Kadhafit. A támadásról beszámoló líbiai kormányszóvivő kikelt a bombázások ellen. “Meg akarják törni elszántságunkat, halált és pusztítást akarnak hozni ránk mindenhol. Embereket ölnek meg minden nap, minden éjjel" – fogalmazott Mussza Ibrahim.

A Kadhafi elleni mozgalom egyik aktivistája május 13-án, pénteken arról tájékoztatta az AP hírügynökséget, hogy a líbiai fővárosnak legalább három elővárosában voltak a héten rendszerellenes tüntetések. Az aktivista szerint a líbiaiakat egyre jobban zavarja a belháború miatti üzemanyaghiány és áremelkedés. A motorosoknak, gépkocsi-tulajdonosoknak gyakran órákig kell várakozniuk a benzinkutaknál, s Tripoliban nagy áremelkedés tapasztalható. Az aktivista szerint a főzőolaj és a száraztészta ára négyszeresére nőtt.

CímkékNATO