Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi bizottság a laktanyában

Szöveg: Sipos Katalin |  2011. május 14. 13:23

A Csongrád Megyei Védelmi Bizottság május 12-én Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél tartotta soros ülését. A bizottság évente kétszer tart ilyen ülést. Az idei első ülés résztvevői között ott voltak a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság tagjai, az állandó meghívottak, és a helyi védelmi bizottságok elnökei is. 

A védelmi bizottság egy centrális alárendeltségben működő közigazgatási szerv, amely az illetékességi területén belül ellátja a honvédelmi felkészítéssel kapcsolatos feladatait, amit törvények, illetve kormányrendeletek írnak elő számára. A térség adottságai miatt a legnagyobb veszélyt a víz jelentheti: belvíz és árvíz formájában. Tehát főként erre irányul Csongrád megyei Védelmi Bizottság tevékenysége is.

A május 12-i, csütörtöki ülést Magyar Anna országgyűlési képviselő, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke valamint a szentesi műszaki ezred parancsnoka, Nyers József mérnök ezredes nyitották meg.

Az elnök szerint tökéletes az együttműködés a bizottsági tagok között, vagyis egy esetleges katasztrófahelyzet esetén a honvédség, a rendőrség, tűzoltóság, a katasztrófavédelem és az önkormányzatok, egymás munkáját támogatva sietnének a bajbajutottak segítségére.

A zárt ajtók mögött zajló ülés után Nyers József ezredes, mint házigazda bemutatta vendégeinek a laktanyát. Elsőként a csapatmúzeumban került sor egy tárlatvezetésre. Majd a búvárbázison hallgathattak meg tájékoztatást a vendégek a honvédségi búvárkiképzésekről és megtekintettek néhány búvárbalesetet szimuláló bemutatót is.

Ezután azokat a technikai eszközöket mutatták be számukra a katonák, amelyek egy esetleges katasztrófa esetén segíthetik a védelmi munkálatokat.

A térséget érintő ügyekben két helyi védelmi bizottsági tag is megnyugtató hírekről számolhatott be. Egyrészt Szentes város polgármestere, Szirbik Imre mondta el, hogy az elmúlt időszak nagy belvizei a térség belterületét nem veszélyeztették. Árvízveszéllyel szintén nem kellett a tél folyamán számolniuk, s bíznak benne, hogy az elkövetkező időszakban sem vonul le nagyobb árhullám a folyókon. A tiszai gátszakasz állapota nem kifogásolható, a város csatornahálózata szinte száz százalékosan kész van. De hogy igazán biztonságban érezzék magunkat a szentesiek, ezért az idei év folyamán még megvalósul egy belvízi szükségtároló kiépítése is. A bel- és árvíz mellett a város számára egyedül a helyi baromfi-feldolgozó cég vegyi anyagai jelenthetnek kockázatot, de remélhetőleg ez soha nem válik tényleges veszélyforrássá.

Dr. Kőrösi Gábor, Csongrád város polgármestere egy kicsit rosszabb helyzetben van a térséget ért belvízkárok miatt, de ő is megnyugtató híreket kapott az ülés során a károk anyagi mérséklése kapcsán. Emellett beszámolt arról, hogy a város az idei évben nagy munkálatokhoz lát, hiszen szeretnék a gátrekonstrukciót befejezni a Tisza Piroskavárost övező részén.

Itt is egy közel 90 százalékosan kész csatornahálózattal büszkélkedhet a település, de hogy a jövőben lakott területet ne veszélyeztessen a belvíz a csanyteleki térségen sem, ezért a település csatornahálózatának minél hamarabbi kiépítésére fektetik a hangsúlyt.

A rendezvény végén az elnök köszönetet mondott, hogy a műszaki ezrednél alaposan felkészültek fogadásukra és kiváló feltételeket biztosítottak a rendezvény lebonyolításához. Meggyőződését fejezte ki, hogy minden egyéb feladatukat is hasonló lelkiismeretességgel és alapossággal látják az alakulat katonái, amivel a lakosság számára pótolhatatlan biztonságérzetet adnak.


 Fotó: Kovács Dóra Eszter