Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Néma főhajtás

Szöveg: Galovtsik Gábor, Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 5. 10:22

Csendes mécsesgyújtással emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól november 4-én, csütörtökön, Székesfehérváron.

Néma főhajtás_képek (3)

A nemzeti függetlenséget az 1956-os november 4-i második szovjet katonai invázió pecsételte meg, amely pár nappal azután következett be, hogy Nagy Imre miniszterelnök november elsején meghirdette Magyarország semlegességét és kilépését a Varsói Szerződésből. A fegyveres felkelők utolsó csoportjainak ellenállását november 10-11-én törte meg a szovjet túlerő. A Székesfehérvár elleni támadás során a szovjet csapatok több mint kétszáz harckocsit vetettek be.

A nemzeti gyásznapon apró lángok tucatjai lobbantak fel az országalmánál. Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mellett mécsest gyújtott - többek között -Garas László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnök műveleti helyettese, Sipos Ernő Péter dandártábornok, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) parancsnokhelyettese, Topor István ezredes, a NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) parancsnoka, Csaba Tibor alezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnokhelyettese és Koronczai Tibor alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokhelyettese is.