Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeresen teljesítették a harcászati képességellenőrzést a győri katonák

Szöveg: Sályi Gergő hadnagy | Fotó: Somogyi András törzsőrmester |  2021. november 5. 11:40

A Magyar Honvédség NATO részére felajánlott közepes lövészdandárának Mistral légvédelmi rakéta alegysége sikeresen teljesítette az értékeléssel és minősítéssel járó nemzeti harcászati képességellenőrzést (NATEVAL). Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái október 25-29. között a dóci-sándorfalvi gyakorlótéren adtak számot szakmai tudásukról.

Nateval_kapott (2)

Magyarország Kormánya vállalta az úgynevezett közepes lövészdandár képességcél teljesítését. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár bázisán megalakított kontingens – a szövetség stratégiai koncepciójának megfelelően – képes lesz részt venni a NATO műveleteinek teljes spektrumában, a magas intenzitású kollektív védelmi műveletektől kezdődően, a válságkezelési és békepartnerségi feladatokban. A Közepes Lövészdandár rendeltetése a szárazföldi harc sikeres megvívása, műveletekben való részvétel nemzeti vagy szövetségi alárendeltségben, magasabb szintű kötelék részeként, minden terep és időjárási viszony között.

A kontingens légvédelmi rakétaoltalmazásáért egy Mistral légvédelmi rakéta alegység felel, amely július közepe óta készült a szakmai megmérettetésre. Az érintett katonák számos elméleti és gyakorlati foglalkozáson vettek részt a szövetségi és országvédelmi kötelezettségekből adódó elvárásoknak való megfelelés érdekében. Szeptemberben a győri honvédek - harctéri körülmények között - a Magyar Honvédség Központi Gyakorló és Lőtérén, valamint az ezred gyakorló terén is készültek a légvédelmi rakéta oltalmazási feladatok végrehajtására valósrepüléssel egybekötött célkövetési gyakorlásokkal.

Nateval_kapott (4)

A légvédelmi rakéta alegység egy technikai szemlét – vagyis a haditechnikai eszközök, és azok okmányainak ellenőrzését – követően, október 20-án vonult el közúti menteben Csográd-Csanád megyébe. Az október 25 – 29. között rendezett képességfelmérésen közel százötven katona vett részt, akiknek a Magyar Honvédség Parancsnokságából és alárendelt katonai szervezeteiből kijelölt ellenőri állomány figyelő tekintete elött kellett helytállniuk. A NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központ (Combined Air Operation Centre Torrejon) folyamatos vezetése illetve tájékoztatása mellett zajló ellenőrzés célja volt meggyőződni a Mistral légvédelmi rakétaüteg jelenlegi műveleti és alkalmazási képességeiről, feltárni a feladatok végrehajtását esetleg akadályozó tényezőket, valamint NATO-elvek szerint minősíteni az alegységet.

Nateval_kapott (14)

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei szakmai munkájukkal az ellenőröknek bebizonyították, hogy képesek a kapott feladatok és parancsok vételére, elemzésére, feldolgozására, a vezetési rendszer kiépítésére, valamint a légvédelmi oltalmazási feladatok egyszerű és bonyolult viszonyok közötti ellátására, honi és többnemzeti környezetben egyaránt.

A Mistral légvédelmi rakéta alegység felkészítése azonban e megmérettetéssel még nem ért véget, ugyanis a Magyar Honvédég Közepes Lövészdandár szolgálatba lépéséig jövőre még egy nemzetközi harcászati képességellenőrzést is teljesíteni kell a győri katonáknak.

Kapcsolódó cikkek