Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti harcászati képességellenőrzésre készülnek a győri katonák

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 27. 7:27

A Magyar Honvédség NATO részére felajánlott közepes lövészdandárának Mistral légvédelmi rakétaütege az október végén esedékes nemzeti harcászati képesség-ellenőrzésre (NATEVAL) készül. A felmérés sikeres teljesítése érdekében az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái valós repüléssel egybekötött célkövetési gyakorláson növelték szakmai jártasságukat szeptember 20-24. között, Győrben.

győr_harcászat (4)

Magyarország Kormánya vállalta az úgynevezett közepes lövészdandár képességcél teljesítését. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár bázisán megalakított kontingens – a szövetség stratégiai koncepciójának megfelelően – képes lesz részt venni a NATO műveleteinek teljes spektrumában, a magas intenzitású kollektív védelmi műveletektől kezdődően egészen a válságkezelési és békepartnerségi feladatokig. A közepes lövészdandár rendeltetése a szárazföldi harc sikeres megvívása, a műveletekben való részvétel nemzeti vagy szövetségi alárendeltségben, magasabb szintű kötelék részeként, minden terep és időjárási viszony között.

A kontingens légvédelmi rakétaoltalmazásáért egy Mistral légvédelmi rakétaüteg felel, ami július közepe óta készül a közelgő szakmai megmérettetésre. Az érintett katonák számos elméleti és gyakorlati foglalkozáson vettek részt annak érdekében, hogy megfeleljenek a szövetségi és országvédelmi kötelezettségekből adódó elvárásoknak. Szeptember 13-17. között a győri honvédek a Magyar Honvédség Központi Gyakorló és Lőtérén, harctéri körülmények között, tábori komplex foglalkozás részeként készültek a légvédelmi rakéta oltalmazási feladatok végrehajtására.

győr_harcászat (8)

A légvédelmi rakétaüteg kiképzése és összekovácsolása szeptember 20-ától a győri alakulat gyakorlóterén folytatódott annak érdekében, hogy a katonák képesek legyenek a kapott feladatok és parancsok vételére, elemzésére, feldolgozására, a vezetési rendszer kiépítésére, valamint a légvédelmi oltalmazási feladatok egyszerű és bonyolult viszonyok közötti ellátására, honi és többnemzeti környezetben egyaránt. A szeptember 24-ig tartó, valósrepüléssel egybekötött célkövetési gyakorláson közel százötven katona, több mint húsz haditechnikai eszközzel végezte az ellenséges repülőeszközök követésbevételét, azonosítását és imitált megsemmisítését. A feladatba bekapcsolódott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egy JAS-39-es Gripen típusú vadászrepülőgépével, valamint az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Mi-24-es és H145M könnyű, többcélú helikoptereivel.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Mistral légvédelmi rakétaütegének felkészítése a célkövetési gyakorlással még nem ért véget, hiszen október végén - a nemzeti harcászati képességellenőrzést követően - a Magyar Honvédég Közepes Lövészdandár szolgálatba lépéséig még hosszú út vezet.