Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország ellenzi a katonai intervenciót Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 4. 17:19

Németország ellenez bármiféle katonai intervenciót Líbiában – szögezte le Guido Westerwelle német külügyminiszter csütörtökön. A Moammer Kadhafi rendszere ellen küzdő felkelők előző nap azt kérték, hogy külföldi erők mérjenek légicsapásokat az állításuk szerint ellenük harcba küldött zsoldosok állásaira.

„Nem veszünk részt katonai intervencióban, és nem is tanácskozunk róla, mert szerintünk egyáltalán nem lenne célravezető" – mondta Westerwelle Pozsonyban, a közép-európai külügyminiszterek találkozóján.

Hozzátette, hogy repülési tilalmi zónát sem lehet bevezetni a jelenlegi helyzetben, amikor külföldi állampolgárok ezrei várnak a légi úton történő kimenekítésre. Ez az elsődleges szempont – mondta.

Westerwelle inkább a tripoli kormányzat ellen hozott szankciók szigorítását javasolta, és felvetette, hogy szüntessék meg a teljes a pénzforgalmat Líbiával, mert így a diktátornak nem lennének újabb forrásai „brutális gyilkosok" felbérelésére.

A német külügyminiszter evidensnek minősítette, hogy a nemzetközi közösség nem működhet együtt Kadhafival, s ezzel az állásfoglalásával közvetve elutasította Hugo Chávez venezuelai elnök közvetítési javaslatát.

A caracasi ajánlatra Párizsban is úgy tekintenek, mint Kadhafi hatalmának megőrzésére tett kísérletre. „Nem üdvözlünk semmilyen közvetítést, amely lehetővé teszi, hogy Kadhafi ezredes utódja ő maga legyen" – jelentette ki Alain Juppé külügyminiszter egy kérdésre válaszolva.

Az Arab Liga még tanulmányozza Chávez javaslatát, azt, hogy nemzetközi közvetítéssel találjanak békés megoldást a líbiai válságra – közölte a szervezet főtitkára, Amr Musza.