Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország nem vesz részt egy Líbia elleni katonai akcióban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 18. 15:29

Németország nem vesz részt egy Líbia elleni esetleges katonai akcióban – erősítette meg pénteken a Bundestagban előterjesztett, rendkívüli kormánynyilatkozatában Guido Westerwelle külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy Moammer Kadhafinak be kell szüntetnie a líbiai nép elleni terrorcselekményeket, és haladéktalanul távoznia kell a hatalomból. Az esetleges katonai beavatkozást azonban Németország nem támogatja – hangoztatta Westerwelle, hozzáfűzve: egy ilyen esetben nincs tisztán „sebészi beavatkozás”, egy intervenció óhatatlanul is polgári áldozatokkal jár.

A körülményeket, illetve a kockázatokat is mérlegelve a német kormány ezért tartózkodott a szavazástól, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa többségi határozatában a Líbia elleni katonai csapást sem zárta ki – érvelt a külügyminiszter, a polgári áldozatok elkerülésére, illetve a német katonák védelmére utalva. „Katonáink védelmében nem cselekedhettünk másként" – mondta Westerwelle.

Úgy tudni, szinte teljes volt konszenzus a kormánypártok és az ellenzék között, az ellenzéki pártok is támogatták a katonai beavatkozás elutasítását.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a döntés egyáltalán nem jelenti azt, hogy Németország közömbös lenne, illetve elfordítaná a fejét. Azonban kezdettől fogva azon az állásponton volt, hogy az esetleges beavatkozásnak vannak alternatívái, és példaként a Kadhafi-rezsimre való nyomásgyakorlás erősítését és a szankciók – mindenekelőtt a gazdasági és a pénzügyi korlátozó intézkedések – kiterjesztését említette.

Westerwelle szerint a berlini döntést a partnerek megértéssel fogadták. Ugyanakkor Németország is megérti és tiszteletben tartja azon országok elhatározását, illetve indítékait, amelyek a légtérzár elrendelését előirányzó BT-határozatban nem zárták ki az esetleges katonai beavatkozást sem.

Több forrásból megerősítették: felmerült, hogy egyfajta „ellenszolgáltatásként" Németország részt venne az Afganisztán feletti felderítő repülésekben, és ezáltal tehermentesíthetné a NATO-t, illetve az Egyesült Államokat egy Líbia elleni katonai akció esetére. Nyilatkozatában erre közvetve a külügyminiszter is utalt, egy ilyen elhatározáshoz azonban Berlinben új parlamenti határozatra lenne szükség.